U Albaniji sam letovala sada i nikad više!

Izvor: Luftika.rs, 04.Avg.2021, 23:49

U Albaniji sam letovala sada i nikad više!

Ovog leta smo objavili nekoliko tekstova o pozitivnim iskustvima naših turista koji letuju u Albaniji. Većina je bila zainteresovana da čuje iz prve ruke iskustva turista iz Srbije, a bilo je i onih kojima se nije dopalo što uopšte pišemo o Albaniji.
Pre samo 10 godina, sintagma “albanski turizam” se upotrebljavala kada želimo da kažemo da je nešto zakržljalo, nerazvijeno ili uopšte ne postoji. Ali vremena se menjaju.
Albancima u primorskim krajevima je na ruku išla pandemija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << što im je otvorilo tržišta nekoliko okolnih zemalja, na čelu sa Srbijom. Blag ili nikakav režim kada su u pitanju mere zaštite, kao i prelazak granice sa ličnom kartom od januara ove godine, ukidanje rominga od prošlog meseca… Ovo su bili dovoljni razlozi da Srbi ovog leta masovno pohrle u Albaniju.
I nakon prvog oduševljenja, naši turisti su počeli da uočavaju mane. Napominjemo da je većina onih koji imaju lepa iskustva sa letovanjem u Albaniji, bilo da je u pitanju Jadransko ili Jonsko more. Drugi, pak, tamo nisu pronašli ono što su očekivali. I to je sasvim u redu.
Albanija jeste napredovala u oblasti turizma, ali je još uvek daleko od većine drugih destinacija koje srpski turisti tradicionalno biraju, od Turske i Egipta, pa do Grčke. Najviše su podeljena mišljenja u vezi sa letovanjem u Crnoj Gori.
Da se vratimo na Albaniju, ono što je zajedničko većini iskustva su gotpoljubivost domaćina, niske cene, besplaztna medicinska nega i lepe plaže. Ovo iskustvo je nešto drugačije, i objavila ga je jedna Ana na Facebook grupi Letovanje u Albaniji. Prenosimo ga u celosti:
Rezime našeg letovanja u Ksamilu. Vila koju smo rezervisali skoro mesec ipo dana pred putovanje,otkazana nam je dan pred putovanje. Pronašli smo je preko bukinga,na insistiranje gazde,nastavili smo telefonski kontakt. U pitanju je bila vila Diamond.
U Ksamilu smo bili oko pola 11 ujutru do 18.00 pokušavali smo da se smestimo,nas 3 četvoročlane porodice. Nude sve i svašta,bukvalno vas vuku za ruku za smeštaj,naravno na sve što pitate,odgovor je potvrdan 🥴
Napominjem da nam NIKO od njih nije ustvari ponudio 3 četvorokrevetna smeštaja,to su uglavnom bili sobe dvokrevetne ili trokrevetne mozda ne vece od 2 sa 2 metara,odmah predlažu dodavanje pomoćnog ležaja,bez obzira što fizički za to apsolutno nije bilo dovoljno prostora.Svi oni smeštaje nude na vrhu brda,ni jedna cena nije bila niža od 350€.Do plaže bi se svakako išlo autom,što njima i odgovara jer je cena parkinga od 500 do 1000 leka.
Uspeli smo da se smestimo u vilu Pollo,sasvim korektan smeštaj po ceni od 400€ za četvorokrevetni apartman.Jedina zamerka za smeštaj je često nestajanje vode i struje,a kako gazda tu ne boravi stalno do njegovog dolaska da to ponovo priključi zna proći dobrih sat ili dva..
Blizina plaže u koliko se ide autom je bila je dobrih 800-1000.metara.
Naravno postoji i alternativni put od nekih 500 metara koji je bukvalno kozija staza,ali prava i vrlo prašnjava kojom strahovito jurcaju automobili ostavljajući vas u oooogromnom oblaku prašine..
Same plaže u Ksamilu su vrlo male,pa je i gužva na njima ogromna.Pored sve te gužve čistoća tih plaža je diskutabilna..
Mora se doći oko 6 ujutru da se zakažu ležaljke ,koje kad ih rezervišeš ujutru sam i očistiš od pikavaca i koje čega  i stočić prepun kafi i limenki i koje čega..Cena ležaljki koje su obavezne na svim plažama kretale su se na početku 1000 leka,da bi ih povećali na 1500leka i na kraju 2000 leka.Sam grad takođe je dosta prljav i pun đubreta sa prepunim kontejnerima koji se očigledno ne čiste redovno.
U marketima su cene takođe različite,najčešće na rafu pored robe nećete videti cenu proizvoda,niti naravno dobiti fiskalni račun..tako da na kasi očekujete neočekivano😁
Čistoća morske vode takođe nije najbolja,prepodne voda bude čista ali popodne je već muljava i mutna.
 
Možda za neko vreme oni to polako sve isprave i poprave..trenutno sve što nude je precenjeno i daaaaleko ispod kvaliteta tih cena.
Mi smo bili,videli..i toliko od nas.
Lično iskustvo je najbolja ali i najskuplja škola.
Ova Anina objava naišla je na mnogo osuda u grupi. Inače smo mi na ovim prostorima takvi, volimo da osuđujemo svakog ko misli drugačije od nas. Ana im je odgovorila ovako:
„Svi smo mi naučili lekciju,najskuplju,iz svog ličnog iskustva.. Sledeće godine će skoro sam sigurna u Ksamilu biti mnoogo više slobodnog smeštaja,za one koji tvrde da su sve ovo neistine.. Pa eto preporučujem im i vilu Diamond da se na svojoj koži uvere…“
Slično iskustvo imala je i jedna Jelena. Ona je napisala:
“Isto smo i mi prošli tako sa smeštajem…i to ista vila… Moje iskustvo u Albaniji je tako isti kao vaše.. sada i nikada više… U prilogu ostavljam sliku čisto da vidite kakva je voda bila na plaži gde smo mi bili.”

S njima se slaže i jedna Emina:
“Trenutno sam sa porodicom u Vlore. I zelim da podelim svoje iskustvo. Ovo je moje NAJGORE letovanje u zivotu. Jer:sve je prljavo i neuredno. Djubre i prljavština je na sve strane.Smestaj je takodje los i previse prljav.Voda je prljav, i “svasta” mozete naci u njoj. Sto se tice hrane, ostacete gladni. Ako odete u restoran u 16h da biste rucali u 70%restorana ce vas vratiti jer spremaju samo od nekih 19h. Cene mnogo više nego u Srbiji, nikada više Albanija.”
Naravno, ima i onih sa krajnje lepim iskustvima, a spremni su da čuju i drugačije utiske. Jedna Dragana je napisala sledeće:
“Svi smo i razliciti sto jei dobro.To Vam je kao kad udjete ljudima u stan.Kod nekoga je pedantno,sve na svom mestu,mirse a kod nekoga haos,djubre ali njemu to ne smeta…..samim tim tako i na letovanju.”

I jedna Jelena je opisala svoj doživljaj:
“Niste imali sreće. Vaše iskustvo pokazuje da je rizično na licu mesta tražiti smeštaj u jeku sezone. Pogotovo ako vas je više. Moje iskustvo je sasvim drugačije. Smeštaj sam rezervisala preko sajta Albanija.rs. Pre nekoliko dana sam se vratila iz Ksamila. Jeste gužva u gradu i sigurno je lepše van sezone ali ja nisam tada mogla da idem. Nisam vidjala pune kontejnere već kamione smećare i ljude koji rade svoj posao. U marketima Big i Djordeni su mi davali račun. Jeste da svaka namirnica nema cenu pa nekad kupiš na slepo. Nisam posećivali fensi plaže sa ležaljkama od 2.000 leka već one od 800. Limenki ostalih od juče nije bilo, osim pikavaca u pesku. More je pre podne čisto a popodne se obično zamuti i bude prljavo. Ono što je meni smetalo je nesređen saobraćaj. Automobili parkirani po trotoaru pa moraš da ideš ulicom. Videla sam samo dva pešačka prelaza gde automobili jedva stanu da predješ. Sve u svemu, opet bih tamo letovala.”
Turistički pohod Srba na Albaniju, donosimo vam sve cene za letovanje na hit destinacijama

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.