Izvor: Radio 021, 14.Sep.2019, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U 2019. godini više kazni zbog saobraćajnih prekršaja, ali i više poginulih na srpskim putevima

Po broju poginulih u saobraćajnim nesrećama, samo tokom leta, 2019. bila je među najkobnijim u poslednjih nekoliko godina.

Istovremeno i policija je pisala više kazni zbog saobraćajnih prekršaja.

Od početka godine do danas u saobraćajnim nezgodama u Srbiji poginulo je 359 osoba. Sedmoro više nastradalih, nego u istom periodu prošle godine.

Takođe, prema obrađenim statističkim podacima, tokom prvih sedam meseci 2019. policija je zabeležila više >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << od 585 hiljada saobraćajnih prekršaja, što je oko pet odsto više nego u istom periodu lani, kada je napisano oko 557 hiljada kazni. Više se kažnjavalo, ali se više i ginulo.

"Postavlja se pitanje, da li je kontrola bila u pravo vreme na pravom mestu", kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Patrole saobraćajne policije često su skrivene iza zgrada ili sa radarom dočekuju vozače, udaljeni od kuća – blizu znaka za prestanak naseljenog mesta, sakriveni ispod krošnji drveća.

"Kontrola brzine treba da bude vidljiva, čak i najavljena, jer cilj nije da se što više vozača otkrije u prekršaju, nego da vas oni vide i skinu papučicu s gasa kako bi na toj deonici bio smireniji saobraćaj i ljudi ne bi stradali", kaže Okanović.

U policiji napominju da policajci ne dobijaju beneficije ukoliko napišu veliki broj kazni. Međutim, oni koji određuju ograničenje brzine u ulicama i na lokalnim putevima - opštine i gradovi, od svake napisane kazne imaju 30 odsto.

Osim brze vožnje ili one pod dejstvom alkohola, nevezivanja pojasa, u policiji uzrok za tragedije vide i u povećanom broju vozila.

Opširnije na sajtu N1.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.