Turizam u Novom Sadu na analizi, traže se brza rešenja

Izvor: Radio 021, 12.Jun.2018, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turizam u Novom Sadu na analizi, traže se "brza rešenja"

Gradska uprava za privredu angažovala je beogradsku firmu "Savetnik u turizmu" da do kraja septembra izradi Akcioni plan razvoja turizma u Novom Sadu.

Posao vredi dva i po miliona dinara, a od firme se očekuje da uzme u obzir nekoliko prioriteta Grada u cilju razvoja turizma: podršku privatnom sektoru, edukaciju zaposlenih u turizmu, unapređenje infastrukture i brendiranje.

Plan će poslužiti kao osnova za razvoj turizma u narednim godinama, a naročito za razvoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kongresnog turizma.

Gradskoj upravi za privredu potrebna je pomoć da sagleda kako da poveća prepoznatljivost Novog Sada na nacionalnom i međunarodnom turističkom tržištu. Plan bi trebalo da pokaže kako poboljšati imidž Novog Sada kao turističke destinacije, kako privući nove posetioce, podstaći veći broj noćenja i potrošnju (i domaćih i stranih turista) i identifikovati koje sve turističke potencijale Novi Sad zapravo ima.

Jedan od ciljeva je stvoriti takozvana autentična iskustva u gradu, na određenim lokacijama, pa izabrana firma tako može i da komunicira sa Gradskom upravom za urbanizam i sa JP "Urbanizam" i mapira šta gradu nedostaje - novi hoteli, parkovi, muzeji ili drugo.

Upravu zanima i kako se radi brendiranje, a očigledno je potrebna obuka zaposlenih.

"Izrada ovog plana podrazumevaidentifikovanje nedostataka u kompetencijama i znanjima aktera razvoja turizma grada Novog Sada i na osnovu toga definisanje predloga za sprovođenje treninga, stručnih usavršavanja, edukacija i radionica. Dati konkretan plan edukacije kroz studijska putovanja na kojima će se akteri upoznati sa najboljim primerima prakse iz domena razvoja turizma", navodi se u konkursnoj dokumentaciji prema kojoj je sproveden tender za autora strategije.

Akcioni plan treba da pokaže zaposlenima u gradskoj upravi kako izgleda kompleksan proces apliciranja za različite fondove koji su dostupni za razvoj turizma, a traže i da im se napiše koji su to konkretni fondovi iz kojih se mogu finansirati pomenuti projekti, koje su to organizacije, ambasade, donatori i agencije koji su potencijalni partneri na projektima.

Grad želi i plan razvoja kongresnog turizma. Naime, jedan od ciljeva je da grad osnuje Kongresni biro koji posluje kao poseban departman u okviru Turističke organizacije Novog Sada ili pak samostalno. Takođe, traži se i gotov marketing plan.

U dokumentaciji se precizira da je neophodno napraviti profil turista koji su idealni za posete Novom Sadu, ali se poseban akcenat stavlja na, kako se navodi, "quick win" proizvode - rešenja koja se relativno brzo plasiraju na tržište i njihova održivost je upitna, a ponekad i njihov kvalitet. Na primer, "quick win" za Novi Sad je činjenica da je najveći grad u Vojvodini, lokacija za Egzit festival ili da se nalazi na Dunavu.

Ovo implicira da nadležni nemaju preveliku nameru da se, barem u ovom trenutku, bave naročito komplikovanim rešenjima u razvoju turističkih potencijala Novog Sada, već ih zanimaju brze i jednostavne varijante i usluge u turizmu.

Konačna verzija akcionog plana mora da bude dostavljena Gradskoj upravi do 30. septembra.

Podsetimo, 021 je pre dve godine analizirao kako izgleda turizam u Novom Sadu. Naime, Novi Sad je prolazna destinacija većini turista i oni ne ostavljaju naročito velike sume u gradu - jer nemaju na šta naročito i da potroše novac. Zato se čelnici sve više okreću kongresnom turizmu kao načinu da Novi Sad ostane bitan na turističkoj mapi Evrope.

Podsetimo i da su odbornici Skupštine grada nedavno usvojili i program razvoja turizma u Novom Sadu do 2022. godine, U istraživanju za potrebe Programa za razvoj turizma, turisti su naveli da Novi Sad ima dobar noćni život, raznovrsne i kvalitetne festivale, ali su zabrinjavajuće tvrdnje o tome da Novi Sad poseduje nizak nivo sigurnosti i bezbednosti, kao i loš odnos cene i kvaliteta.

Zašto je Novi Sad "city break" destinacija čitajte u našem članku OVDE.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

U Somboru održane javne rasprave o dva strateška dokumenta bitna za razvoj grada

Izvor: 025info.rs, 12.Jun.2018

Održane su javne rasprave o dva strateška dokumenta bitna za razvoj Sombora. S obzirom  da je turizam  značajan i bitan deo Strategije održivog razvoja grada Sombora, najpre je prezentovan Nacrt programa razvoja turizma za period 2017-20125 godine. Učesnike rasprave pozdravio je Antonio Ratković,...

Nastavak na 025info.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.