Turistički bum u Černobilju

Izvor: Radio 021, 07.Okt.2016, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turistički bum u Černobilju

Zona sumraka od pre 30 godina danas je turistička atrakcija.

U aprilu 1986. godine eksplodirao je reaktor četiri černobiljske nuklearne elektrane, ispuštajući velike količine radioaktivnih hemikalija u vazduh, koje su zagadile milione kvadratnih kilometara.

Oko 50 hiljada stanovnika obližnjeg grada Pripjata, koji su sovjetske vlasti sagradile za radnike elektrane, moralo je da se iseli u roku od dva dana.

Na mestu eksplozije poginulo je 30 ljudi, a još >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nekoliko hiljada od posledica zračenja. Danas je Pripjat bezbedan, ali Grad duhova obilaze samo turisti. Međutim, u oblast nije moguće zaputiti se tek tako - za obilazak vam je potrebna dozvola vlade. U Kijevu već nekoliko godina cvetaju turistički aranžmani koji nude jednodnevni obilazak Černobilja i Pripjata, a po želji tamo možete i da prespavate. Cene su 'paprene', pa najjeftinija tura iz Kijeva košta oko 67 evra, a skuplje i iznad 306 evra.

Skuplje su, naravno, solo ture i one na engleskom, a popust dobijate na grupne, kao i ture na ruskom. Takođe ne morate da brinete da li ćete otići ozračeni - na kraju svake posete vrši se skrinig.

Autor: Punkufer.hr

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.