Izvor: Radio 021, 27.Jan.2021, 21:02

Trkulja: Fajzerova vakcina stiže u Srbiju na nedeljnom nivou

Direktor farmaceutskog udruženja "Inovia" Bojan Trkulja izjavio je danas za RTS da Fajzerova vakcina stiže u Srbiju na nedeljnom nivou i da će, bez obzira na kašnjenja, do kraja februara isporuke biti realizovane u skladu sa planiranom dinamikom.

"Kada su u pitanju vakcine koje dolaze iz udruženja čiji sam ja predsednik - dakle iz inovativnih farmaceutskih kompanija, one će stizati kontinuirano, što znači da  Fajzerova vakcina stiže na nedeljnom nivou", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << on.

On je potvrdio da je u prethodnom periodu količina bila smanjena, ali je istakao da će već za dve nedelje biti udvostručen broj vakcina koje će dolaziti u našu zemlju, tako da će do kraja februara biti ispoštovana planirana dinamika.

Komentarišući kašnjenja u distribuciji, Trkulja je objasnio da proizvodnja tako komplikovanog medicinskog proizvoda, kao što je vakcina sa sobom nosi potencijalne fluktuacije.

"Bilo je potrebno za kratko vreme stići pre svega do bezbedne, a zatim i do efikasne vakcine u ogromnim količinama", kazao je Trkulja i podsetio da su neke od najrazvijenijih zemalja sveta investirale u njen razvoj i proizvodnju, a među njima je i Srbija.

"U skladu sa mogućnostima koje imamo kao relativno mala zemlja i mi smo investirali u razvoj vakcina kroz Kovaks program i to je ono što nam daje garanciju da ćemo zaista biti jedna od prioritetnih zemalja onog momenta kada vakcine u koje smo investirali budu dolazile na tržište", dodao je Trkulja.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.