Izvor: Radio 021, 03.Jan.2020, 20:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trivan: Toplane, ložišta i saobraćaj glavni zagađivači vazduha

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kaže da vazduh u Srbiji jeste zagađen, ali da "naša zemlja nije izuzetak u regionu", jer se s tim problemom, ističe, bore i ostale zemlje u okruženju.

Ministar Trivan ukazuje da su glavni razlozi zagađenja vazduha u Srbiji, naročito u zimskim mesecima, postrojenja za grejanje, individualna ložišta i saobraćaj.

"Bitno utiču postrojenja za grejanja, a to su gradske toplane i individualna ložišta kojih ima mnogo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u svim našim gradovima. Ta individualna ložišta su i u bolnicama, vrtićima, školama, ali ima i mnogo porodičnih kotlarnica", naveo je Trivan za Tanjug.

Podseća da je zakonska obaveza svih opština da donesu svoje kratkoročne i dugoročne planove za poboljšanje kvaliteta vazduha, kao i mere koje će preuzimati u situacijama kada kvalitet vazduha iskače iz granica dozvoljenog.

Prema rečima ministra Trivana, Beograd već godinama sprovodi takve mere među kojima je, navodi, gašenje individualnih kotlarnica i povezivanje objekata na centralno grejanje.

"Obaveza je i elektroprivrede da gradske toplane budu takvog tehnološkog stepena da koriste gorivo i tehnologiju koja ne zagađuje životnu sredinu", rekao je Trivan i dodao da će to biti dugotrajan proces koji će zahtevati dosta finansijskih ulaganja.

Istovremeno, dodao je Trivan, neophodno je da i lokalne samouprave bolje organizuju saobraćaj.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.