Tridesetak rasnih konja, gladnih i žednih, luta po novosadskom naselju Jugovićevo

Izvor: Luftika.rs, 24.Feb.2020, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tridesetak rasnih konja, gladnih i žednih, luta po novosadskom naselju Jugovićevo

Na velikoj livadi, opasanoj žičanom ogradom, u novosadskom naselju Jugovićevo, već duže vreme se nalazi tridesetak konja, o kojima, po tvrdnjama stanara okolnih zgrada, niko ne brine. Životinje su prepuštene same sebi i ljudima iz ovog kraja, koji ih povremeno hrane ostacima hrane, pišu Novosti.
Za konje, među kojima ima i kobila koje treba da se oždrebe, vele da su, koliko je njima poznato, privatno vlasništvo, ali da ne znaju kome pripadaju. Na ograđenom prostoru od oko hektara, >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << ne postoji nikakva tabla na osnovu koje bi se znalo kome životinje pripadaju.
Građani sa kojima smo juče razgovarali ističu da nisu videli nikoga da dolazi da hrani i poji konje, niti da vodi brigu o njima. Životinje su i danju i noću napolju i nemaju nikakav zaklon da se sklone noću ili kada pada kiša.
Po pričama građana, do pre nekoliko meseci tu se nalazila manja šuma i konji su se, najverovatnije, tu prehranjivali, a kada je drveće posečeno, ostalo je tek pokoje stablo, a životinje bez ikakve hrane, prepuštene sami sebi i građanima koji im povremeno donose ponešto za jelo.
– Volimo životinje i žao nam je što, očigledno je, danima gladuju – kaže Novosađanka, koja povremeno dolazi tu i konjima donosi ostatke hrane, ali i jabuke ili šargarepu. – Konji nisu agresivni, i navikli su se na ljude, a slobodno im, bez straha, prilaze i deca.
Foto: N. Karlić/Novosti U ograđenom prostoru ne mogu se videti valovi za hranu, niti posude sa vodom, pa zbog toga ne čudi što konji gule koru sa malobrojnog drveća kako bi preživeli.
– Krajem prošle godine, u decembru, kada je bilo nekoliko jako hladnih dana, konji su rušili žičanu ogradu i dolazili su do zgrada – priča jedna žiteljka ovog dela Novog Sada. – Bukvalno su nam bili kod prozora, a jeli su čak i kore od banana koje su im davali.
Zabrinuti za sudbinu konja, ali i za svoju bezbednost, pojedini građani su, kako kažu, prijavljivali nadležnima, ali zasada ništa nije učinjeno.
U KOMUNALNOJ policiji juče nisu mogli da nam kažu da li je i šta preduzeto u vezi sa ovim konjima. Rečeno nam je da mejlom prosledimo pitanja i da će nam pismeno odgovoriti u ponedeljak.
Budi ovaj konj – kada neko hoće da te zajaše, pravi se mrtav! (VIDEO)

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.