Izvor: Radio 021, 16.Dec.2019, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri decenije od revolucije u Rumuniji i svrgavanja Čaušeskua

Navršava se 30 godina od početka jedne od najkrvavijih pobuna naroda protiv diktatora u Evropi posle Drugog svetskog rata.

U noći između 15. i 16. decembra 1989. godine nekoliko stotina građana Temišvara okupilo se zbog izbacivanja pastora iz crkve Lasla Tokeša, inače kritičara šefa države Nikolae Čaušeskua, prenosi N1. Deset dana kasnije diktator i njegova žena bili su streljani, a Rumunija je zakoračila u slobodu.

Više stotina građana Temišvara >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << prošetalo je u nedelju uveče centralnim gradskim ulicama sa svećama i zastavama Rumunije, u spomen na početak pobune protiv režima rumunskog diktatora Nikolaea Čaušeskua pre 30 godina.

"Mislim da simbol revolucije zaista nešto znači mladim ljudima koji je imaju nekog poput svog oca, da im kaže istinu. Ne znam za druge, ali ja sam opet plakao, to je bilo vrlo emotivno sećanje za mene", reči su učesnika Marša sećanja na žrtve Kurka Marker Alin.

Pre pobune, koja ničim nije bila nagoveštena, Rumunija je bila siromašna čak i po kriterijumima istočne Evrope. Diktator Čaušesku i njegova supruga Elena vladali su nacijom od 20 miliona građana uz pomoć surove tajne policije Sekuritatee. Nestašice hrane i struje bile su medijski pokrivane pričom da Rumunija nema spoljnih dugova.

"Oko 70 ljudi je ubijeno, a 200 ih je ranjeno, a nakon toga dosta njih je i uhapšeno. I ja sam bio sam uhapšen na četiri dana. Ali demonstracije protiv komunističkog režima su se nastavile. To je bio naš spas", kaže jedan od učesnika pobune Saska Viorel Zoltan.

A onda je pobuna iz Temišvara stigla do Bukurešta. Demonstranti su prekinuli poslednji kongres Komunističke partije Rumunije, na kome je Čaušesku dobio nepodeljenu podršku. Došlo je do trodnevnog i krvavog sukoba tajne policije i naroda.

Demonstranti su 21. decembra 1989. došli u Bukurešt, a sutradan su Čaušesku i njegova supruga Elena pokušali da pobegnu helikopterom, ali su uhapšeni, osuđeni po kratkom postupku i pogubljeni 25. decembra.

"Građani su i danas nezadovoljni i razočarani, jer reforma nije do kraja izvedena. Mislim da je još mnogo toga što treba da se uradi. Imamo korupciju, borimo se protiv nje. Takođe ekonomija nije tako sjajna, ali to je i zbog korupcije", dodaje još jedan učesnik marša Marian Konstant Vasile.

Posle revolucije u Rumuniji su na vlast prvo došli reformisani komunisti pa su se smenjivale levica i desnica. Ipak, Čaušesku je jedini komunistički diktator u Evropi koji je vladavinu okončao smaknućem.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.