Izvor: Radio 021, 12.Jun.2019, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri člana Programskog saveta RTV: Skandalozno izveštavanje o protestu u Kampusu

Tri člana Programskog saveta Radio televizije Vojvodine (RTV) ocenila su da je "skandalozan način na koji je ta medijska kuća izvestila o jučerašnjem protestu u Kampusu novosadskog Univerziteta, jer se u svom izveštaju, koji je objavljen na internet sajtu, pozvala na medij koji je među rekorderima u kršenju Kodeksa novinara Srbije".

Saopštenje su potpisali Miloš Katić, master ekonomista iz Kule, Aleksandra Đurić Bosnić, doktor nauka o dramskim umetnostima, medijima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i kulturi iz Novog Sada i Srđan Arsenijević, reditelj iz Novog Sada.

"U prenošenju informacija iz ovog tabloidnog medija, RTV je ujedno preneo i više neistina, netačnih informacija i lažnih navoda, što je u potpunoj suprotnosti sa ulogom koju je država Srbija zakonima poverila javnim medijskim servisima. Ključna uloga javnih servisa da pruže tačne i pouzdane informacije o dogadjajima u društvu kako bi gradjani imali oslonac u donošenju odluka koje su važne za njihove živote i društvo u kojem žive, a ne da svojom uređivačkom politikom staju u odbranu vlasti ili jedne politike", navodi se u saopštenju.

Troje potpisnika ocenjuju da je "prenošenje lažnih vesti neprofesionalno, a u situaciji kada su tri mlada studenta pretučena zbog svog aktivizma ili političkog mišljenja, jasno je i da je RTV tendenciozno prenela pomenutu vest na svom portalu, bez provere izvora i tačnosti informacija koje se u tom tekstu nalaze, da bi se dodvorila eliti koja je trenutno na vlasti".

"Time je prekršila zakone ove zemlje, Kodeks novinara i što je najgore od svega, stala rame uz rame sa svim onim medijima koji već godinama u Srbiji kreiraju atmosferu linča prema neistomišljenicima aktuelne vlasti. To kako je RTV informisala gradjane o jučerašnjem protestu protiv prebijanja studenata u Novom Sadu, predstavlja iskrivljenu sliku stvarnosti i tužnu istinu da je medijska etika za vojvođanski javni servis odavno mrtva", saopštili su ovi članovi Programskog saveta RTV.

RTV je sinoć preneo pisanje Kurira koji je objavio tekst pod naslovom "Podmetačina đilasovaca tuču grupe huligana levičara i desničara pokušali da predstave kao napad na opoziciju".

"Velika prevara trenutno se odigrava u Novom Sadu, gde opozicija održava skup protiv prebijanja tri studenta za vikend, a zapravo je reč o sukobu levičara i desničara huligana, saznaje Kurir. Međutim, svi oni koji učestvuju u ovoj prevari su ustvari iz lokalne sredine, poput Janka Veselinovića, Duška Radosavljevića, Dinka Gruhonjića, Nedima Sejdinovića, kao i Jelene Anasonović, Branislava Grubačkog i Milorada Kapora", navodi se između ostalog u tom tekstu.

Autor: 021.rs, Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

GS KUM ,,Nezavisnost”: RTV žrtve batinaša proglasio krivcima, hitno sankcionisati odgovorne za huškanje na nasilje

Izvor: JUGpress.com, 13.Jun.2019, 16:55

BEOGRAD..Granski Sindikat kulture, umetnosti i medija ,,Nezavisnost” najoštrije osuđuje neprofesionalno, neetičko i sramno izveštavanje portala Radio-televizije Vojvodine (RTV) o protestu solidarnosti održanom u utorak, 11. juna 2019. godine, u Novom Sadu zbog prebijanja trojice studenata Univerziteta...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.