Trgovina potisnula proizvodnju

Izvor: Politika, 13.Nov.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trgovina potisnula proizvodnju

Područje Novog Sada i okoline izuzetno je vezano za sektor agroindustrije, ali su prateće grane poput hemijske industrije i metalskog kompleksa veoma ugrožene

Novi Sad – Privredna mapa Novog Sada danas je drastično drugačija nego pre početka tranzicije: nekadašnji industrijski giganti, poput „Novkabela", „Jugoalata", Hemijske industrije „Novi Sad", „Centroslavije", ili „Milana Vidaka", danas su patuljaste firme, a kada je reč >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << o takozvanim grinfild investicijama, trgovinski lanci su znatno zastupljeniji od proizvodnih delatnosti.

– Ne smatram da je loše što su trgovinski lanci prisutni u našim industrijskim zonama, pogotovo kada je reč o grinfild investicijama, jer se pri takvom vidu ulaganja zapošljava ovdašnja građevinska operativa, a u izgrađenim objektima se otvaraju nova radna mesta – kaže za „Politiku" predsednik Regionalne privredne komore u Novom Sadu Dragan Lukač, dodajući da i u razvijenim zemljama sektor usluga čini 60 odsto bruto domaćeg proizvoda, ali to ne ide na uštrb proizvodnih delatnosti.

Područje Novog Sada i okoline izuzetno je vezano za sektor agroindustrije, ali su prateće grane poput hemijske industrije i metalskog kompleksa veoma ugrožene. Zato se i Regionalna privredna komora aktivno uključila u kreiranje strateškog plana razvoja Novog Sada, pri čemu je ponudila dvadesetak projekata, čija bi realizacija, u saradnji sa lokalnom samoupravom, trebalo da počne naredne godine.

Na području Novog Sada i drugih mesta južne Bačke koje „pokriva" ova privredna asocijacija proces vlasničke transformacije je uglavnom završen. Od 200 preduzeća, nove vlasnike je dobilo njih 184. Kao primeri uspešne privatizacije, najčešće se pominju beočinska fabrika cementa i Industrija piva u Čelarevu, ali za sagledavanje ukupne slike valja reći da je, prema okvirnim procenama, gotovo trećina kupoprodajnih ugovora u međuvremenu raskinuta.

– Najčešći razlozi raskida ugovora su neisplaćivanje rata za kupljena preduzeća, neispunjenje socijalnog programa, neostvarene investicije predviđene ugovorom, nepoštovanje kontinuiteta poslovanja ili radno-pravnih propisa. Poslodavci prekidaju ili smanjuju proizvodnju, otpuštaju radnike bez pripadajućih zarada ili im se one umanjuju, ne uplaćuju se doprinosi za socijalno osiguranje. Zato i ne čudi što je, prema podacima za septembar, u Novom Sadu i drugim mestima okruga bilo 65.596 nezaposlenih, što je za 8,8 odsto više nego u istom mesecu lane – navodi Dragan Lukač.

-----------------------------------------------------------

Olako obećan izlazak iz krize

Uprkos vladinom paketu mera za ublažavanje ekonomske krize, preduzećima je sve teže da na vreme izmiruju svoje dospele obaveze, a evidentna nelikvidnost je prepreka za dobijanje bankarskih kredita – kaže Dragan Lukač, dodajući da bi kreatori ekonomske politike, koji olako prognoziraju skori izlazak iz krize, trebalo da uvaže mišljenje privrednika koji imaju direktan uvid u stanje naše ekonomije.

Slavoljub Živković

[objavljeno: 14/11/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.