Tresu im se zidovi od buke

Izvor: 24sata, 10.Sep.2014, 01:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tresu im se zidovi od buke

Stanovnici Rumenačke ulice, najbučnije ulice u gradu, svakodnevno se bore sa kamionima, prašinom i nesnosnom bukom. Stručnjaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine ovde danju izmere i do 73 decibela, što je za čak osam decibela više od dozvoljenog. Ovom ulicom dnevno prođe oko 63.000 vozila, mnoštvo kamiona i autobusa.

SLUH - Marina Pavlov zbog buke i prašine retko otvara prozore.

- Kad umorna dođem s posla i želim da se odmorim, ne mogu. Ne pomaže ni što >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << smo zamenili prozore zbog bolje zvučne izolacije. Svakodnevno imam glavobolju - kaže Marina.

Ona dodaje da obavezno vikendom provede nekoliko sati na Fruškoj gori, da bi se koliko-toliko odmorila od buke.

Stanovnici ovog dela Detelinare kažu da je najgore onima koji žive na uglu Rumenačke i Kornelija Stankovića. Ovom tranzitnom raskrsnicom samo tokom jednog sata prođe oko 70 kamiona, koji s autoputa ulaze u grad ili ovuda idu ka Rumenci, Bačkom Petrovcu ili Bačkoj Palanci.

Zdravko Dimitrijević kaže da poskaču iz kreveta jer se zbog teških prikolica šlepera cela zgrada trese.

- Pored buke, ovoliko saobraćaja proizvodi ogromne količine prašine. Vazduh je užasno zagađen. Prašinu brišemo svaki dan, a veš koji sušimo na terasi nikada ne miriše, ali nemamo izbora. Stan sam nasledio i razmišljao sam da ga prodam, ali niko ga neće. Lakše bih ga prodao da je bar s druge strane zgrade - kaže Dimitrijević.

Dodatnu buku stanovnicima Rumenačke ulice stvara i blizina pruge. Tuda svakodnevno prolaze međumesni, ali i međunarodni vozovi. Oni neposredno pre ulaska u stanicu puštaju sirene najavljujući svoj dolazak.

U Institutu za javno zdravlje Vojvodine kažu da je Rumenačka ulica najbučnija na osnovu sumiranih pokazatelja za godinu dana i da uzrok buke nije teško utvrditi.

- Buka se javlja na svim lokacijama na kojima je prisutna visoka frekvencija saobraćaja, naročito kamiona teškaša, kao u ovoj ulici - kažu u Institutu.

Oni dodaju i da su merenja pokazala da je najtiše na Novoj detelinari i Novom naselju, gde je nivo buke oko 59 decibela.

Stalna buka izaziva psihološke probleme

POSLEDICE - Lekari upozoravaju da ljudi koji su konstantno izloženi buci mogu imati problema sa sluhom. Tvrde da u nekim slučajevima može doći i do ozbiljnog oštećenja slušnog aparata, glavobolje, nesanice, pa i psiholoških problema.

Nastavak na 24sata...






Povezane vesti

Zaglušujuće u Rumenačkoj: Tresu im se zidovi od buke

Izvor: 24sata, 10.Sep.2014

Stanovnici Rumenačke ulice, najbučnije ulice u gradu, svakodnevno se bore sa kamionima, prašinom i nesnosnom bukom. Stručnjaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine ovde danju izmere i do 73 decibela, što je za čak osam decibela više od dozvoljenog. Ovom ulicom dnevno prođe oko 63.000 vozila,...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.