Izvor: Radio 021, 17.Nov.2018, 22:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trećina studenata želi da ode iz Srbije

Trećina od 11.000 anketiranih studenata u Srbiji želi da napusti zemlju, a za odlazak iz su najviše zainteresovani mladi koji završavaju medicinski ili fakultete tehničkih nauka.

Istraživanje predstavljeno na Univerzitetu u Kragujevcu deo je projekta "Uticaj migracija na životne puteve i raskršća studenata", koji sprovodi kabinet ministarke bez portfelja Slavice Đukić Dejanović u saradnji s Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Republičkim zavodom za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << statistiku.

"Mogu se učiniti dobri koraci da bar neki od njih promene tu svoju odluku, ali po rezultatima našeg istraživanja, jedna trećina studenata završi studije kod nas i planira, bez obzira šta će se događati u Srbiji, da ode da potraži tamo bolji život", rekla je Đukić Dejanović.

Đukić Dejanović, koja je zadužena za demografiju i populacionu politiku, rekla je da je u Srbiji u 2017. rođeno oko 65.000 beba, da je iste godine umrlo više od 103.000 stanovnika, a da je zemlju napustilo 16.000 mladih i školovanih ljudi koji napuštaju Srbiju u potrazi za poslom i boljim životnim standardom.

Kako prenosi TV Kragujevac, Srbiju je prema statističkim podacima od 2002. do 2011. godine u potrazi za poslom napustilo oko 150.000 mladih prosečne starosti 27,8 godina. Od svih mladih koji su napustili Srbiju, svaki peti ima završen fakultet.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.