Traže da se Petakovu obustavi izdržavanje kazne

Izvor: Novine novosadske, 09.Okt.2012, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže da se Petakovu obustavi izdržavanje kazne

protest za PetakovaAktivista Antifašističke akcije Novog Sada Zoran Petakov, osuđen zbog uvrede episkopa bačkog Irineja u emisiji “Klopka” BK TV 2005. godine, juče je počeo izdržavanje kazne kućnog pritvora, saopštio je Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM).
YUCOM podseća >> Pročitaj celu vest na sajtu Novine novosadske << da je on najpre bio osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 100.000 dinara, koja je naknadno zamenjena kaznom zatvora. U saopštenju za javnost se dodaje da je usvajanjem zahteva, koji su advokati YUCOM-a sudu uputili u maju ove godine, odobreno da se kazna služi u kućnom pritvoru.
“Međutim, kako je u međuvremenu nastupila apsolutna zastarelost izvršenja krivične sankcije, YUCOM je uputio zahtev nadležnima da se obustavi dalje izvršenje kazne”, ističe se u saopštenju Komiteta.
U YUCOM-u apeluju na Ministarstvo pravde da u kratkom roku obnovi inicijativu za izmenu krivičnog zakonodavstva i time u potpunosti dekriminalizuje uvredu i klevetu, kako se ovakvi postupci ne bi i ubuduće vodili i kako bi se građanima u potpunosti garantovala sloboda mišljenja i izražavanja, kao jednog od osnovnih ljudskih prava.

Nastavak na Novine novosadske...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Novine novosadske. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Novine novosadske. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.