Izvor: Radio 021, 30.Nov.2020, 21:02

Transparentnost Srbija: Odložiti razmatranje izveštaja o radu nezavisnih regulatornih tela

Transparentnost Srbija pozvala je danas Skupštinu Srbije da odloži razmatranje i usvajanje izveštaja o radu nezavisnih regulatornih tela, dok nadležni odbor ne formuliše zaključke koji bi sadržali i jasne zahteve u skladu sa preporukama i problemima koje su nezavisna tela navela u izveštajima.

U saopštenju TS navodi se da bi zahtevi trebalo da se prvenstveno odnose na Vladu Srbije, čiji rad Skupština kontroliše, ali i na sam parlament.

Odbori u svojim zaključcima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << treba da postave rokove za izveštavanje o preduzetim aktivnostima i da potom prate i raspravlaju o ispunjavanju ili neispunjavanju zaključaka, navela je TS.

Ukazuje se da je predsednik Skupštine za 1. decembar zakazao sednicu na kojoj će se razmatrati izveštaji o radu Agencije za borbu protiv korpcije, Fiskalnog saveta i Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki za 2019. godinu, ali da su sva tri predloga zaključaka formulisana istovetno "Prihvata se izveštaj o radu".

Ocenjuje se da kada resorni odbor Skupštine kroz zaključke ne ukaže na moguće načine za rešavanje sistemskih problema u oblastima rada nezavisnih organa, Skupština sebe lišava mogućnosti da polazeći od tih izveštaja vrši kvalitetniji nadzor nad radom izvršne vlasti.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.