Topla kafa  sadrži više antioksidanasa nego hladna

Izvor: Radio 021, 04.Nov.2018, 08:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Topla kafa sadrži više antioksidanasa nego hladna

Prema podacima dobijenim najnovijim istraživanjem, topla kafa u sebi sadrži znatno više antioksidanasa u odnosu na hladnu, a samim tim je i dosta zdravija.

Tačnije, za mlaku ili potpuno hladnu kafu se veruje da donosi manje zdravstvenih benefita u odnosu na onu toplu, kaže nova studija.

Studija je došla do zaključka da vruća kafa ima neke merljive zdravstvene prednosti, uključujući manji rizik od nekih karcinoma, dijabetesa i depresije.

Istraživači >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << s Univerziteta Tomas Džeferson u SAD-u došli su do zaključka da je vruća kafa imala više tzv. titratibilnih kiselina, koje inače mogu biti odgovorne za veće antioksidativne vrednosti u toploj kafi.

"Kafa sadrži puno antioksidanasa. Ako pijete umereno, istraživanje pokazuje da to može biti poprilično dobro za vas. Došli smo do zaključka da topla kafa ima više antioksidacionog kapaciteta u odnosu na hladnu", rekla je istraživačica Megan Fuler.

Rezultati objavljeni u časopisu "Scientific Reports" takođe su otkrili da su pH vrednosti kako vruće tako i hladne kafe vrlo slični, tj. kreću se u rasponu od 4,85 do 5,13 za sve uzorke kafe koje su testirane.

S druge strane, postoje i ona istraživanja koja dokazuju kako je hladna kafa manje kisela u odnosu na toplu i da na taj način sprečava pojavu gastrointestinalnih problema, prenosi Independent Online.

Autor: Klix.ba

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.