Tone vodoprivredno preduzeće Šajkaška

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Avg.2009, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tone vodoprivredno preduzeće "Šajkaška"

NOVI SAD - Poslovanje Vodoprivrednog preduzeća "Šajkaška" zbog nedostatka novca, sve je teže. Zaposlenima plata kasni 3 meseca, a poslovi ugovoreni za ovu godinu ne pokrivaju troškove koje iziskuje branjeno područje od 192 hiljade hektara.

Iz "Šajkaške" poručuju da je uz toliko malo sredstava, obesmišljena svrha postojanja preduzeća sa tradicijom dugom 137 godina.

Iako posla ima, računi su prazni. Ilustracije radi, po rečima direktora >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "Šajkaške" Stevana Stanojlovića, sredstva planirana za održavanje nasipa u ovoj godini ne pokrivaju plate čuvara i tehničara za pola godine. Prošle godine za te poslove bilo je odobreno 30 miliona, a u 2009. svega 10 miliona dinara.

I dok se visina naknada koje poreski obveznici plaćaju godinama povećavala, u vodoprivrednu operativu stiže sve manje novca, kaže direktor "Šajkaške", dodajući da viška zaposlenih u "Šajkaškoj" nema, a od početka 90-tih do danas broj radnika smanjen za gotovo polovinu. Trenutno na odbrani od poplava i leda, odvodnjavanju i regulaciji otpadnih voda radi 130 radnika.

Pored smanjenih kvota, ni isplate ugovorenih poslova od JP "Vode Vojvodine" u ovoj godini nisu bile redovne, kažu u "Šajkaškoj", dodajući da je situacija trenutno nešto bolja, ali da su na primer tek u aprilu izmirena dugovanja za prošlu godinu.

Iz "Voda Vojvodine", tvde suprotno. Kako su u kratkom saopštenju naveli, dospelih, a neizmirenih obaveza nemaju ni prema "Šajkaškoj" ni prema drugim vodoprivrednim preduzećima na području pokrajine.

Da li i druga vojvođanska vodoprivredna preduzeća dele sličnu sudbinu, pokušali smo da saznamo u Udruženju vodoprivrednih preduzeća. Predsednik Vladislava Milošev, zbog kratkog roka nije bio u mogućnosti da odgovori, ali će, kako je rekao, kompletne podake iz Udruženja proslediti za nekoliko dana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.