Tonda: Ulazak Srbije u EU dobitak i za Srbiju i Italiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tonda: Ulazak Srbije u EU dobitak i za Srbiju i Italiju

NOVI SAD - U Parlamentu Italije postoji dobra volja i želja da se pomogne Srbiji i omogući njen ulazak u EU, jer se to smatra "zajedničkim dobitkom za Srbiju i Italiju", izjavio je danas predsednik pokrajine Friuli-Venecija-Đulija Renco Tonda.

Posle razgovora političko-privredne delegacije te regije na italijanskom severu sa predsednikom Izvršnog veća Vojvodine Bojanom Pajtićem, Tonda je istakao da su nastavak i jačanje saradnje dveju pokrajina koje imaju dosta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sličnosti veoma važni u uslovima velike svetske ekonomske krize.

Čitava Evropa je u krizi u kojoj sve zemlje zajedno gube ili dobijaju, što znači da "nema pobednika ako svi zajedno ne budemo pobednici", rekao je on posebno naglasivši intenziviranje saradnje evropskih regija kao dobar put za prevladavanje krize.

Podsetivši da je u okviru te, jedne od pet autonomnih italijanskih pokrajina, grad Trst u kojem odavno živi zajednica Srba, "veoma cenjena po svom doprinosu razvoju te regije", Tonda je napomenuo da je i tradicija dobra osnova za jačanje ekonomske, naučne, obrazovne, kulturne i druge saradnje dveju pokrajina a time i država.

Istakavši da je privredna saradnja i način prevazilaženja krize bila ključna tema razgovora, Pajtić je naglasio da su gostima iz Italije predočene dobre mogućnosti Vojvodine za nastavak pre nekoliko godina započete saradnje ali i nove investicije firmi te zemlje u našu pokrajinu.

Da bi oblici saradnje što pre bili konkretizovani, dogovoreno je da se formira zajednička grupa dveju pokrajina koja će u predstojećem periodu definisati osnovne ciljeve i programe.

Prihvaćena je ideja da u Novom Sadu bude otvoreno predstavništvo Friuli-Venecije-Đulije kao i da se intenziviraju razmene studenata i osim privrednih i razvoj obrazovnih i kulturnih aktivnosti dveju regija, rekao je Pajtić.

Političko-privredna delegacija te italijanske pokrajine razgovarala je danas sa privrednicima u Privrednoj komori Vojvodine a sutra će u pokrajinskom Izvršnom veću biti održana zajednička konferencija tokom kojoj će biti potpisan sporazum o saradnji Regionalne privredne komore u Somboru i italijanske privredne institucije "Informest".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.