Izvor: Radio 021, 14.Apr.2020, 20:01

Tokom vanrednog stanja više od 6.000 preduzetnika ugasilo firmu

Agencija za privredne registre (APR) saopštila je danas da je od 1. januara do 15. marta registrovala 7.358 privremenih prekida obavljanja delatnosti preduzetnika, dok je od 16. marta do 13. aprila registrovano 6.290 prekida.

"Već sa najavom programa ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom korona virusa i podršku privredi Srbije, u Agenciji smo počeli da registrujemo manji broj prekida obavljanja delatnosti, dok je jedan broj preduzetnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << prijavio i nastavak obavljanja delatnosti", izjavio je direktor APR Milan Lučić.

Od uvođenja vanrednog stanja naglo je porastao broj registrovanih prekida obavljanja delatnosti kod preduzetnika kojima je vanredno stanje otežalo ili onemogućilo dalje poslovanje.

To su pre svega frizerski i kozmetički saloni, delatnosti konsultantskih aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, ostalo obrazovanje (vrtići, boravci za čuvanje dece), proizvodnja kinematografskih dela, audio-vizuelnih proizvoda i televizijskog programa, stomatološka praksa, taksi prevoz, inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje, restorani i pokretni ugostiteljski objekti, trgovine na malo odećom, navodi se u saopštenju.

Program ekonomskih mera, za čiju je realizaciju nadležno Ministarstvo finansija, pružiće podršku i ovim preduzetnicima, koji su zbog uvođenja vanrednog stanja prijavili prekid obavljanja delatnosti u APR.

Povećanje broja registrovanih privremenih prekida obavljanja delatnosti preduzetnika je zabeleženo u Registru privrednih subjekata i pre pojave pandemije korona virusom, ali se pretpostavlja da je to posledica izmena Zakona o porezu na dohodak građana i "testa samostalnosti", jer su preduzetnici registrovani za tzv. računarske delatnosti u

najvećoj meri bili podnosioci prijava privremenog prekida obavljanja delatnosti.

Jedan broj preduzetnika iz ove grupe prijavio je brisanje iz Registra preduzetnika i registrovao se kao privredno društvo, pod istim nazivom i šifrom delatnosti pod kojima je ranije obavljao delatnost preduzetnika, dok se udeo ovih preduzetnika u ukupnom broju registrovanih prekida obavljanja delatnosti smanjio od uvođenja vanrednog stanja.

Tako su od 1. januara do 15. marta registrovana 5.474 prekida obavljanja delatnosti preduzetnika registrovanih za "računarske delatnosti", dok je od 16. marta do 13. aprila registrovano svega 580 prekida obavljanja računarskih deletnosti, navodi se u saopštenju.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.