Izvor: Luftika.rs, 09.Avg.2022, 09:19

Tocilo heroinom snabedevao celu Srbiju, od kilograma pravio 5, pomagao mu perspektivni fudbaler

Uhapšeni Mladen Novaković (39) poznatiji kao Tocilo razvio je narko-mrežu koja je od 77 kilograma heroina, pravila neverovatnih 350 i snabdevala polovinu Srbije. Njemu je Apelacioni sud u Beogradu 5. avgusta 2022. godine potvrdio presudu i osudio ga na 17 godina zatvora zbog optužbi da je predvodio kriminalnu grupu koja se bavi trgovinom droge.
Podsetimo, on je „pao“ u novembru 2019. godine sa svojim rođakom, Sašom Nikolićem i Veliborom Cvetkovim zbog zaplene čak 76.580,43 grama >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << heroina, 494,95 grama kokaina, 302,26 grama smese heroina sa paracetamolom i kofeinom, kao i 50,13 grama smese heroina sa kofeinom i 98,01 grama smese kofeina i paracetamola, piše Mondo.
Tocilo je godinama nabavljao heroin najveće čistoće i najboljeg kvaliteta iz Turske.
Tamo je kupovao veće količine, odnosno desetine kilograma, nakon čega je tu robu prebacivao u Srbiju i skladištio, a potom prodavao isključivo drugim kriminalnim grupama.
Oni su je nakon obrade puštali na ulicu.
Kako se procenjivalo, od jednog kilograma turskog heroina, on je ovde mogao da napravi četiri ili pet.
„Od ovoga što je zaplenjeno, kada se pomeša sa drugim dodacima i prekursorima, mogao je da napravi nekih 350 kilograma za prodaju. Vrednost takvog razređenog heroina bi bila više miliona evra“, rekao je izvor „Blica“.
Međutim, Tocilo nije uvek želeo da proda svu robu, već je heroin zapakovan u specijalnim burićima, pa dalje zakopan i skriven u okolini Mladenovca čuvao za neku bolju ponudu.
Pomoć brata – perspektivnog fudbalera Saša Nikolić, Tocilov brat, koji je uhapšen sa njim i koji će iza rešetaka provesti 11 godina, otac je troje dece i svojevremeno je važio za perspektivnog fudbalera.
Kako se tada pretpostavljalo, on je na svoje ime kupovao nekretnine ne bili oprali novac zarađen od heroina.
Velibor Cvetkov je osuđen na deset godina zatvora, a osim što su zajedno ulagali novac u trgovinu drogom, posle hapšenja, policija je od njih trojice oduzela nekoliko skupocenih automobila i motocikl, a od Tocila i „porše panamera“, koji je vozio proteklih meseci.
Sva ta vozila su, kako se sumnja, plaćena novcem zarađenim od prodaje heroina, a kako se sumnjalo, izvesna suma oprana je ulaganjem u nekretnine na području Mladenovca.
Za formiranje ove narko-mreže Tocilu je bilo potrebno čitavih šest meseci, pošto je 2018. godine osuđen zbog droge na godinu i deset meseci zatvora.
Zelenašenje i pljačke Prvi put kada su Novakoviću stavljene lisice na ruke, 2008. godine, razlog je bio zelenašenje.
On je žrtvi pozajmio 9.000 evra, a tokom narednih godinu i po dana od njega naplatio kamatu od 42.600 evra.
Dužnik je zbog duga rasprodao svu imovinu i pokušao da se obesi, ali kanap mu je pukao. Preživeo je, a tada je zelenaško klupko počelo da se odmotava.
Tocilo je tada osuđen na četiri i po godine zatvora, međutim, pušten je na slobodu do pravosnažnosti presude.
Dve godine kasnije, u oktobru 2010. godine, Tocilo je ponovo uhapšen, a na teret mu se stavljalo da je organizator osmočlane bande koja je pljačkala benzinske pumpe, menjačnice, zlatare i vozilo za transport novca FTO sistema
Prema krivičnoj prijavi protiv Novakovića i njegove pljačkaške grupe, na teret im se stavljalo:
Dva puta su pljačkanje pumpe „Avia“ u Mladenovcu i ukrali 75.000 dinara Pljačka pumpe „Gile gas“ u kojoj je ukradeno 47.000 dinara Pljačka pumpe „Md lajn“ u Ripnju, gde su s puškama i pištoljima oteli 246.000 dinara Pljačka zlatare „Andrea Stojanović“ i menjačnice „KNM“ u Mladenovcu odakle su odneli 220.000 dinara i kilogram zlata Pljačka pumpe „Avia“ u Ripnju u kojoj je odneto 44.165 dinara Pljačka menjačnice „Despot“ u Aranđelovcu kada je ukradeno 800.000 dinara Pljačka pratnje novca iz Komercijalne banke u kojoj je oteto 9,5 miliona dinara U kriminalnoj grupi su bili mladići iz Mladenovca, Sopota i okoline, od kojih većina ranije nije imala problema sa zakonom.
I tada je policija sumnjala da je Novaković trguje drogom, ali za to nije bilo dokaza. Sud ga je, opet, pustio iz pritvora, iako je i tada čekao pravosnažnost presude za zelenašenje.
Slobodu je iskoristio da razgrana narko mrežu u šumadijskim gradovima, pa je 2012. godine opet uhapšen.
Sa njim su uhapšeni i Miroljub Stepanović (30), zvani Mirko Ćelavi iz Mladenovca i Marko Milivojević (32) iz Amerića, inače bivši zatvorski čuvar, kao i troje saradnika.
Tocilo je drogu prodavao preko Milojevića i Stepanovića. Tačnije, Milivojević koji je nekada radio kao čuvar u Centralnom zatvoru, drogu je prenosio do Stepanovića koju je on dalje prodavao, a kupci su mu uglavnom dolazili u iznajmljen stan u naselju 25. maj.
Novaković je po četvrti put uhapšen sredinom juna 2016. godine, zajedno sa Mihailom Đorđevićem i tada su inspektori ispitivali njegovu eventualnu povezanost sa prodajom narkotika.
Loša droga usmrtila 4 mladića u Leskovcu, heroin se meša sa mišomorom i cijanidom

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.