Izvor: Radio 021, 23.Feb.2020, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tito i njegova grobnica: Stalni okršaji sa Kućom cveća

Jedni bi je selili, drugi uništili, a ima i onih koji bi da ekshumiraju Tita ne bi li proverili da li je uopšte tu sahranjen.

BBCJosip Broz Tito

Grobnica Josipa Broza Tita, doživotnog predsednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, od početka 1990-tih predstavlja svojevrsnu političku metu sa kojom se obračunavaju njegovi ideološki protivnici i neistomišljenici.

Jedni bi je selili, drugi uništili, a ima i teoretičara zavere koji bi da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ekshumiraju Tita ne bi li proverili da li je uopšte tu sahranjen.

Tito je umro 4. maja 1980. godine u bolnici u Ljubljani, a četiri dana kasnije je u prisustvu velikog broja ljudi sahranjen u bašti njegove rezidencije na Dedinju, koja je potom nazvana „Kuća cveća".

Prošle nedelje se ispred Muzeja Jugoslavije, u čijem kompleksu se nalazi Titov grob, okupila nekolicina pripadnika ekstremno desničarskog kluba Carostavnik noseći transparent sa natpisom „Srpstvo se pita, ekshumacija Tita".

Sve bivše Jugoslavije Podeljena sećanja na Tita i Jugoslaviju Zbogom, druže Tito, 39. put

Oni zahtevaju da se posmrtni ostaci Josipa Broza Tita „ekshumiraju i unište", da se Muzej Jugoslavije „zbriše sa lica zemlje" i da se tom mestu podigne „memorijal u spomen žrtvama titoizma".

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.