Izvor: Radio 021, 05.Mar.2021, 20:13

Tiodorović: Nezadovoljni smo merama, tražili smo zabranu kontakata na tri nedelje

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da je medicinski deo Kriznog štaba "nezadovoljan" merama koje su usvojene na današnjoj sednici, jer je trebalo da budu zabranjeni kontakti na tri nedelje da bi prenošenje koronavirusa bilo sprečeno.

"Sednica je bila dosta energična i bilo je sučeljavanja stavova. Mi smo nezadovoljni, jer smo tražili mere koje će obezbediti smanjenje kontakata, a zabrana kretanja nikad nije bila opcija", kazao je Tiodorović za RTS. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Tiodorović, koji je i član Kriznog štaba, kazao je da je propušten pravi trenutak u donošenju mera.

Epidemiolog je naglasio da je glavni razlog pogoršanja epidemiološke situacije nadzor i kontrola mera, jer to utiče i na pojavu novih žarišta u Srbiji.

"Važno je kontrolisati postojeće mere. Bitno je i koliko lokalna zajednica sprovodi mere, tamo gde se one poštuju je manji broj zaraženih", rekao je Tiodorović.

Prema njegovim rečima, zdravsteni sistem i građani u Srbiji su "na ivici snage", jer epidemija previše dugo traje, ali je potrebno da se svi pridržavaju mera da bi se epidemija zaustavila.

U subotu će sve raditi do 12 časova, a do ponedeljka do 6 časova ujutru radiće samo prodavnice hrane, lekova i goriva, rekao je član Kriznog štaba dr Predrag Kon i dodao i da će od ponedeljka na onlajn nastavu preći srednje škole.

Na pitanje da li će naredna dva dana imati efekat Kon je rekao da misli da hoće, ali da neće biti dovoljno.

On je dodao da je "jedino na šta se oslanjamo imunizacija" i naglasio da je imunitet od vakcine veći od onog nakon preležane bolesti.

Autor: RTS, Beta, 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.