Izvor: Radio 021, 16.Avg.2020, 15:57

Timovi Zaštitnika građana posmatrali proteste ali nisu pisali službene beleške

Posmatrački timovi Zaštitnika građana koji su pratili julske proteste ispred Skupštine Srbije o dešavanjima sa terena nisu sačinjavali službene beleške jer je tu praksu ukinuo ombudsman Zoran Pašalić, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Pašalić je za CINS objasnio da službene beleške "usporavaju postupak" i nepotrebno unose "emotivni utisak posmatrača”, pa će, umesto u njih, zapažanja timova biti uneta u generalni izveštaj u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kome se faktografski navodi događaj, ko mu je prisustvovao, počinioci i epilog.

On je rekao da je, nakon što je postao ombudsman, zatekao slučajeve i pritužbe koji se obrađuju godinama što, kako smatra, nije primereno za instituciju koja mora da reaguje brzo.

"Pritom kada otvorite te neke višegodišnje predmete, vi ćete naći tu veliki broj ispisanih stranica iz kojih nećete videti ništa. Službena beleška koja se ranije koristila može da izazove ono što u ovim postupcima nije dozvoljeno, a to je neki lični odnos prema događaju. Dobijete jednu sliku koja nije potkrepljena dokazima već emotivnim utiskom onoga što ste videli", naveo je Pašalić.

On je najavio da će se ono što su timovi Zaštitnika građana videli na ulici tokom protesta naći u generalnom izveštaju koji se objavljuje kada se svi postupci okončaju.

Prema mišljenju Pašalića, problem mnogih institucija u Srbiji je to što se nečiji "najblaže rečeno površan rad" pokriva gomilama papira.

Prethodni zaštitnik građana Saša Janković ukazao je da onaj koji je na toj funkciji ima pravo da organizuje način rada stručne službe onako kako smatra celishodnim. Prema njegovim rečima, pisanje beleški o ostvarenim nadzorima je bila obaveza dok je 10 godina bio na čelu te institucije, jer je to "jedna od najvažnijih i najosetljivijih službenih radnji".

Janković je dodao da mu je čudno što Pašalić nije nastavio tu praksu, za koju navodi da je uobičajena kod ombudsmana širom sveta, tim pre "što se procedure vremenom dograđuju, a ne razgrađuju".

Poenta beleški je da se Zaštitniku građana koji nije prisustvovao događaju koji se kontroliše, opiše detaljno njegov tok i sve bitne činjenice, uključujući i lična zapažanja.

Autor: CINS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.