Terapijsko jahanje u Novom Sadu

Izvor: B92, 11.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Terapijsko jahanje u Novom Sadu

Novi Sad -- U Novom Sadu konji se od nedavno koriste za terapijsko jahanje koje pomaže deci i mladima sa posebnim potrebama.

Desetak mališana sa autizmom iz Novog Sada jednom nedeljno dolazi na petrovaradinsku tvrđavu na terapijsko jahanje. Neka od te dece su se do pre nekoliko godina plašila i da priđe konju, ali je taj strah sada nestao pa se sa osmehom penju na konja i uživaju u jahanju.

To je tek jedno od vidnih poboljšanja njihovog stanja od kad su krenuli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na jahanje, kaže defektološkinja Društva za pomoć dece sa autizmom Danijela Tamaš.

"Jahanje zahteva angažovanje gotovo celog tela, pa time utiče na ojačavanje mišića, poboljšava se koordinacija pokreta, deca poboljšavaju orijentaciju o tome šta je levo, šta desno, a pomaže im i da se oslobode, da uspostave što bolju komunikaciju, što znači da

jahanje ima i pozitivan socijalni efekat na njih", kaže Tamašova.

Praksa terapijskog jahanje je u Novom Sadu prvi put organizovano pre nekoliko godina. Društvo za pomoć osobama sa autizmom grada Novog Sada, Konjički klub "Petras" i Specijalna škola "dr Milan Petrović" su se udružile kako bi relizovale ovaj projekat, a za to koriste metode i iskustva iz sveta, kako bi pomogli deci i mladima sa posebnim potrebama.

"Prošle godine smo završili seminar koji su organizovale kolege iz Hrvatske, gde se terapijsko jahanje praktikuje već desetak godina, i dobili smo licence za ovaj posao", kaže trener i menadžer u KK "Petras" Tamara Cvejanović Kuran.

U KK Petras kažu da, iako je njihov klub prvenstveno takmičarski, nameravaju od ovog meseca da povećaju broj mališana koji će dolaziti na terapijsko jahanje. Primer ovog kluba je, po saznanjima naših sagovornica, jedini u zemlji koji praktikuje terapijsko jahanje, a da bi ovaj vid terapije zaživeo neophodno je da njegovu vrednost prepoznaju i državne institucije i fondovi, kao i humanitarne organizacije, pošto je ovaj program do sada funkcionisao na osnovu jednokratnih projekta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.