Teral: Srbija je kičma regiona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Sep.2010, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teral: Srbija je kičma regiona

NOVI SAD -

Ne očekujemo da se u predstojećim pregovorima Beograda i Prištine razgovara o statusu Kosova, jer je za nas nezavisnost Kosova nepovratna, izjavio je francuski ambasador u Srbiji Žan Fransoa Teral za novosadski Dnevnik.

Ali, prema njegovim rečima, postoji niz drugih ozbiljnih pitanja koje treba rešavati, a to su sever Kosova, koji je nastanjen pre svega Srbima, zatim srpske enklave južno od Ibra, kojima treba obezbediti međusobnu i vezu sa Beogradom, pa svetinje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srpske pravoslavne crkve, koje moraju da nastave da žive i funkcionišu u potpunoj bezbednosti.

Ne počinjati – od kraja

Upitan da li će preporuka EU biti da što pre dođe do susreta predsednika Srbije Borisa Tadića i predsednika Kosova Fatmira Sejdijua ili premijera Mirka Cvetkovića i Hašima Tačija, Teral je odgovorio da "ne treba počinjati od kraja".

"Ako dođe do takvih susreta, pretpostavljam da će to biti na kraju procesa. Inače, ja sam svojim očima video da gospoda Tadić i Tači razgovaraju - bilo je to u Beču kada je na stolu bio Ahtisarijev plan. Nisu tada svi učesnici u pregovorima razgovarali jedni s drugima, ali Tadić i Tači jesu", rekao je francuski ambasador.

Prema njegovim rečima, postignuti dogovor oko rezolucije je kao rezultat dao mnogo povoljniju atmosferu na relaciji Beograd - EU i logično bi bilo, što je i pozicija Francuske, da to dovede do ubrzanja evropskog puta Srbije.

Francuska volja za ratifikaciju

To znači i što skorije prosleđivanje Evropskoj komisiji zahteva Srbije, kao i ubrzanje obavezne procedure koja potom sledi, naravno koliko god je to objektivno moguće, objasnio je Teral.

On je rekao i da "kategorički može da tvrdi" da u Francuskoj postoji volja za što skorije ratifikovanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa EU, i da je taj proces krenuo.

"Ali, treba imati u vidu da to kod nas ide dosta sporo jer je nužno izjašnjavanje i Državnog saveta, a onda i oba doma parlamenta. Takav postupak oduzima dosta vremena, ali će SSP biti ratifikovan", naglasio je Teral.

Ni glupi ni slepi

Povodom, kako je ocenio, "omiljene novinarske teme da u EU postoji navodni zamor od proširenja", Teral je istakao da postoje teškoće, ali da "kada 27 zemalja u više navrata jasno kažu da će države Zapadnog Balkana postati deo EU, onda nema prostora za povlačenje".

"Kada je Srbija u pitanju, nismo ni glupi ni slepi - ona za Pariz jeste kičma regiona: ima najveći broj stanovnika, jaku državnu tradiciju, povoljan geostrateški položaj, kulturu, karakter, civilno društvo izuzetnog kvaliteta...", rekao je Teral.

Sve to joj daje posebno mesto kada su u pitanju evropske integracije, odnosno daje nam za pravo kada kažemo da Srbija može lakše nego druge zemlje Zapadnog Balkana da postane članica EU, istakao je on.

"Svesni smo da će ulaskom u Uniju ona postati izuzetan stabilizacioni faktor za ceo region", dodao je on.

Šampanjac sa prijateljima

"Naravno, postoje uslovi, reforme koje treba sprovesti, pa preuzimanje pravnih tekovina EU, a tu su i odnosi sa susedima, gde se vraćamo na pitanje Kosova", izjavio je francuski ambasador.

"Ali, ja sam siguran u to da ću vam u ne tako dalekoj budućnosti ponovo doći u posetu kako bih popio šampanjac s prijateljima povodom ulaska Srbije u Evropsku uniju", zaključio je Žan Fransoa Teral, koji uskoro odlazi sa ambasadorske funkcije u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.