Izvor: Luftika.rs, 15.Jun.2022, 10:29

Temerinac (68) osuđen na 18 godina robije zbog svirepog ubistva supruge

Nasilnik iz Temerina, Bela Kihut (68), osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od 18 godina, zbog krivičnog dela teško ubistvo.
On je proglašen krivim da je 2. februara 2021. godine, u porodičnoj kući, u alkoholisanom stanju, golim rukama udavio suprgu Gizelu (64), nanevši joj tom prilikom brojne ozlede po glavi i telu.
Nesrećna žena je decenijama pre toga bila žrtva porodičnog nasilja, a suprug ju je neretko pijan maltretirao. Često je bežala od kuće, a jednom prilikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << ga je i prijavila za ovo delo, međutim Bela se izvukao samo sa prekršajnom prijavom.
Nažalost, njegov poslednji ispad u alkoholisanom stanju, iz februara prošle godine, završio se fatalnim ishodom.
Beli Kihutu će u kaznu biti uračunato i vreme provedeno u pritvoru, od 3. februara prošle godine, do upućivanja na izdržavanje zatvorske kazne.
Ubica nijednog momenta nije iskazao kajanje Sudija Nataša Vojnović je, obrazlažući presudu, rekla da je sudsko veće našlo da je počinio delo teško ubistvo koje mu se stavlja na teret i da svi dokazi i nalazi veštaka dokazuju njegovu krivicu.
Sud je uzeo u obzir kao olakšavajuće okolnosti to što nije osuđivan, njegove godine života i što je bio u alkoholisanom stanju, a kao otežavajuće okolnosti brojnost povreda koje je oštećena zadobila, vremenski period u kojem je trajalo zlostavljanje člana porodice, odnosno pokojne Gizele i što nijednog momenta okrivljeni nije izkazao kajanje nego je sve minimizirao.
Okrivljeni Bela Kihut je, u trenutku dok mu je prevodilac za mađarski jezik prevodio presudu, jer slabo razume i govori srpski, tiho rekao: “Ja neću doživeti…”
Sudskom presudom, Kihutu je naloženo da plati troškove tužilaštva u iznosu od 73.042 dinara i troškove Višeg suda u Novom Sadu koji će naknadno biti određeni, prenosi Dnevnik.
Bela Kihut je na izricanje presude doveden iz pritvora u kom se nalazi od hapšenja, a koji mu je juče produžen, kako ne bi mogao boravkom na slobodi da ometa postupak uticajem na svedoke i zbog uznemirenja javnosti.
Kobnog dana optužio suprugu za švaleraciju Podsetimo, na početku suđenja Bela Kihut je izjavio da nije bio nasilan prema pokojnoj Gizeli i da je nije tukao. Prema njegovim rečima, njih dvoje su se, kobnog dana, sporečkali jer je pitao, nakon što se vratila iz prodavnice, da li se našla sa švalerom i obavila sa njim šta je htela, na šta mu je ona odgovorila da je ostavi na miru.
Ispričao je i da je ranije nije optuživao za švaleraciju, iako je od 2016. godine sumnjao da je imala drugog.
Kako je rekao, u jednom momentu je Gizela krenula da mu oduzme telefon i on je tada odgurnuo rukama, a ona je pala između vrata i stolice.
On je prilikom iznošenja završnih reči ponovio da nije želeo da ubije svoju suprugu, niti je želeo da ona umre.
– Psovao sam je, a ona je uzela telefon i rekla da će pozvati policiju, a ja sam joj oteo telefon da ne bude “cirkusa” jer je tog dana bio ćerkin rođendan – rekao je okrivljeni i dodao da ostaje kod već iznete odbrane.
Ćerke i sestra pokojnice potvrdile da je Bela bio nasilan Ćerke okriljenog i žrtve, Čila Kihut i Silvija Bujdošo, kao privilegovani svedoci, potvrdile su tokom suđenja da je otac bio nasilan prema majci i da je pokojna Gizela više puta bežala od kuće.
Osim ćerki, o Belinom nasilnom ponašanju prema supruzi govorila je i Eržebet Zavarko, Gizelina rođena sestra.
Tužilaštvo tražilo za nasilnika doživotnu robiju Branilac po službenoj dužnosti advokat Branko Vukobratović je po završetku izricanja presude rekao da će uložiti žalbu.
Tužilaštvo je tražilo da se okrivljenom Beli Kihutu izrekne najteža kazna, kazna doživotnog zatvora, a zamenik VJT Slobodan Josimović je prilikom iznošenja završnih reči podsetio da se u ovom postupku radi o jednom od najtežih krivičnih dela.
On je istakao da je oštećena, sada pokojna Gizela Kihut, tokom braka bila izložena psihološkom i fizičkom nasilju koje je trpela, a koje je, na kraju, rezultiralo lišenjem njenog života.
Ubica pozvao ćerke i rekao da „mami nije dobro“ Podsetimo, stravična tragedija dogodila se 2. februara prošle godine, nakon svađe supružnika, u porodičnoj kući u Temerinu, u Proleterskoj ulici broj 12.
Kako su nakon zločina za „Dnevnik“ ispričale komšije, za nemili događaj se saznalo nakon što je Bela pozvao ćerke i rekao im da mami nije dobro.
Odmah su pozvali Hitnu pomoć jer je nesrećna žena bila bez svesti. Međutim, kada je ekipa Hitne pomoći došla na lice mesta, mogla je samo da konstatuje smrt jer su na telu nesrećne žene bile vidljive brojne povrede.
Odmah je obaveštena policija, telo je poslato na obdukciju, kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti, a njenom suprugu su stavljene lisice na ruke.
Stradala od posledica akutnog mehaničkog gušenja Na osnovu obdukcionog nalaza, kako je predočio zamenik VJT, smrt Gizele Kihut je posledica akutnog mehaničkog gušenja, nastalog stezanjem vrata šakom ili šakama i pritiskom stopala ili kolena na grudni koš. Takođe, utvrđeno je da je imala višestruke povrede opasne po život koje nisu mogle nastati padom, kako je u svojoj odbrani okrivljeni navodio.
Zamenik VJT je istakao da je kontakt pogodinim sredstvom sa telom ubijene ostvaren najmanje 20 puta i da su oboje bili pod dejstvom alkohola. Gizela je imala 1,32, a Bela 1,89 promila alkohola u organizmu.
Nikad nije htela da prizna da je suprug tuče Po rečima žitelja Proleterske ulice, nesrećna žena je nekoliko puta odlazila od supruga, ali mu se, kako kažu, uvek i vraćala.
– Nikada nije htela da prizna da je Bela tuče i da su joj brojne modrice i povrede posledica njegovog nasilja. Kada bi je pitali odakle joj modrice, odgovarala je da je pala s bicikla, okliznula se, slučajno udarila… Ta agonija je trajala više od 30 godina i kao da nisu znali drugačije da žive. Mislim da ga se bojala. Često su se svađali, a glavni razlog je bio alkohol – ispričao je jedan od komšija nakon zločina.
Prema nezvaničnim informacijama, Gizela je svega jednom prijavila supruga za nasilje u porodici i to 2015. godine. Međutim, tužilac delo nije tako okarakterisao, te je Bela dobio samo prekršajnu prijavu.
Izvor: Dnevnik
Novosađanin macolom zatukao suprugu i njene roditelje zbog prijave za nasilje u porodici

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.