Izvor: Radio 021, 19.Jul.2020, 17:55

Tek što je otkriven, kod Vinče ukraden neprocenjiv spomenik star 19 vekova

Rimski spomenik neprocenjive vrednosti, star 19 vekova, tek što je pronađen kod Vinče, ukraden je.

Kako se navodi, lopove nije omela ni težina spomenika od skoro pola tone.

Prema saznanjima "Blica", ovaj izuzetan i jedinstven spomenik pronađen je prošlog petka prilikom zemljanih radova na deponiji Vinča.

Iako je obaveštena uprava deponije i sa nadležnima dogovoreno da se spomenik zaštiti kako bi već u ponedeljak ujutru mogao da bude bezbedno transportovan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u Narodni muzej u Beograd, spomenik je "nestao" između subote u 17 časova i nedelje u osam časova. Narodni muzej obavestio je policiju o krađi.

"Budući da arheološki predmeti otkriveni na teritoriji Srbije po Zakonu pripadaju Srbiji, a imajući u vidu da je epigrafski spomenik evidentiran i snimljen od strane stručnjaka muzeja i da je pokrenut administrativni postupak za njegovo preuzimanje, njegov 'nestanak' se kvalifikuje kao teška krađa. Protiv nepoznatog počinioca podneta je krivična prijava. Istražni postupak policije je u toku", kažu za "Blic" u Narodnom muzeju.

Informacije o spomeniku biće postavljene i u Interpolovu bazu ukradenih arheoloških predmeta, tako da lopovi neće moći da ga prodaju.

U pitanju je epigrafski spomenik, kameni spomenik sa uklesanim tekstom na latinskom jeziku, a oni su izuzetno retki u svetu i ne idu na zvanične aukcije već se prodaju "ispod ruke", piše list.

Pronađeni pa ukradeni spomenik na teritoriji Srbije, prema prvim procenama, jedinstven je u svetu zbog svega što na sebi ima - od sačuvanih stopala do latinskog natpisa u 15 redova. Otuda njegova, uslovno rečeno, materijalna vrednost prevazilazi sve dosadašnje cifre.

Na osnovu natpisa na spomeniku, na latinskom, stručnjak Narodnog muzeja ustanovio je da je spomenik pripadao čoveku visokog viteškog staleža. Tokom vojničke službe rukovodio je različitim vojnim odredima i službovao u tri legije. Učestvovao je u ratu sa Dačanima i Parcanima i tokom svoje službe više puta bio odlikovan za vojničke vrline.

Posebna vrednost ovog spomenika za Srbiju bila je u činjenici da je pronađen na originalnom mestu - nekadašnjeg antičkog Singidunuma. Otuda je izuzetan istorijski i kulturološki dokument trajanja Beograda. Podatak o vojevanju i prisustvu visokog rimskog zvaničnika, a koji je ispisan na njemu, svedočio je o Beogradu kao važnom vojničkom centru.

Autor: Tanjug, Blic

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.