Izvor: Radio 021, 28.Nov.2019, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tapiserije pred Novosađanima

Izložbom "Tragom niti" novosadskoj publici su u Zbirci strane umetnostu Muzeja grada predstavljene tapiserije najpoznatijih ovdašnjih umetnika, odnosno dela osam slikara koji su radili i u srodnom mediju.

Kustoskinja dr Jelena Banjac je postavila radove osmoro za Novi Sad snažno vezanih stvaralaca, koncepcijski se oslanjajući na poznatu izložbu Ane Rakić i Gordane Vukadinović u Galeriji "Rajko Mamuzić", kojom su propitane sličnosti i razlike između tapiserije i slikarstva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Razvoj umetničke ideje

Ovoga puta pored tapiserije i ulja na platnu su i radovi osmoro umetnika izvedenih drugim tehnikama izražavanja, drvoorezom, kolažom, crtežom. Izloženo delo je u određenoj relaciji sa tapiserijom istog umetnika, pa se tako gledaocima predočava celovitija umetnikova poetika i u kompletniji uvid u razvoj ideje i postupaka dok se ne iskažu u završnoj realizaciji.

Često je rad u drugoj tehnici skica za izradu tapiserije, a ponekad su, pak, ističe dr Banjac, drvorezi ili crteži doslovno preneseni u tapiserijski medij.

Boško Petrović, najznačajniji tapiserista sa područja nekadašnje Jugoslavije, predstavljen je sa više radova. Tu su stilizovane apstraktne forme iz ciklusa "Kreveti na sprat", ali i poznata "Kompozicija 5" iz ciklusa "Tapiserije po kolažima".

Naslutiti ili uočiti

Posetioci imaju priliku da još jednom vide geometrizovane oblike u radovima Stevana Maksimovića.

"Tapiserija II" Isidora Vrsajkova čini se kao primer pogodnosti "prenosa" slike u drugi medij, baš kao što se "Sedmi kontinent" Miodraga Nedeljkovića direktno oslanja na grafiku istog autora iz ciklusa "Odnosi". Vidljiv je i odraz grafika Ankice Oprešnik na njene monumentalne tapiserije.

Mileta Vitorović je često ideje u drvorezu doslovno prenosio u tapiserijski medij. Sa druge strane, veze između tapiserijskih i grafičkih radova Milivoja Nikolajevića su mnogo rafineranije, više se naslućuju nego što se uočavaju.

Milan Kešelj je nadahnuće informatičkim tehnologijama i novim komunikacijama ispoljavao i u tapiserijama.

Po muzejima širom sveta

Izložba "Tragom niti" je u zajedničkoj produkciji Kulturne ustanove "Atelje 61" i Muzeja grada Novog Sada u čijoj Zavičajnoj galeriji se čuva preko 3.300 dela likovne i primenjene umetnosti, dok Zbirka "Ateljea 61" sadrži preko 260 tapiserija umetnika dominantno sa prostora bivše Jugoslavije.

Većinom su to klasični, dvodimenzionalni radovi izrađeni klečanom tehnikom pletenja, ali poslednjih decenija autori rade i sa drugačijim materijalima i tehnikama. Preko 900 tapiserija iz "Ateljea 61" čuva se u drugim muzejima, galerijama, javnim objektima.

Postavka u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada je prva zajednička izložba dve kulturne institucije.

Autor: Živan Lazić

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.