Tadić: Nema mesta za govor mržnje

Izvor: RTS, 14.Feb.2009, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Nema mesta za govor mržnje

Onaj ko vređa pripadnike manjina vređa ceo srpski narod, rekao predsednik Tadić u govoru posle vojne vežbe "Sretenje 2009" u Novom Sadu. Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova. Statutom Vojvodine neće biti narušeno jedinstvo zemlje. Članstvo u EU strateški cilj, istakao predsednik Srbije.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da svako onaj ko vređa i omaložava pripadnika manjine vređa srpski narod, pogotovo ako se to događa u najvišem zakonodavnom telu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << - Skupštini Srbije.

Govor predsednika Srbije povodom Dana državnosti i Dana vojske /pdf format/

Predsednik Tadić izjavio je da je godinu dana pošto je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost 17. februara svima jasno da Kosovo nije država.

"Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova", rekao je Tadić u govoru posle vojne vežbe "Sretenje 2009" u Novom Sadu i poručio da je 17. februara 2008. godine u Prištini donet protivopravni akt kojim je nelagalno proglašena takozvana Republika Kosovo.

"Srbija se nikada više neće deliti ni po veri ni po nacionalnosti", poručio je Tadić u govoru na vojnoj vežbi "Sretenje 2009".

"Svi smo mi ravnopravni građani jedne jedinstvene Srbije", istakao je Tadić i dodao da u Srbiji nema mesta nasilju, šofinizmu, fašizmu, antisemitizmu i govoru mržnje.

Zatražio je od svih predstavnika države i građana da poštuju taj evropski standard, koji je ustavopisac postavio još u Sretenjskom ustavom 1835. godine.

"Svaki ministar, državni službenik i poslanik mora biti uvek u službi građana i da se ponaša dolično i skromno, a ne arogantno i bahato", naglasio je Tadić.

To je najvažniji mandat koji su nam građani dali i to nikad ne smemo zaboraviti, istakao je predsednik Srbije. 

Ističući da talas globalne ekonomske krize još nije dobio najveću snagu i da niko u svetu ne može da predvidi koliko će trajati i kakve će posledice imati, Tadić je naglasio da je vladin program mera za ublažavanje negativnih efekata krize isključivo podređen odbrani naše privrede, stabilizaciji dinara i očuvanju standarda građana.

Vlada Srbije će, rekao je, praviti preseke stanja svakog meseca i mere prilagođavati efektima krize, a prioritet je odbrana produktivnih radnih mesta.

Tadić je ukazao da svi zajedno, sve institucije države, moraju svojski da prionu na posao da bismo brže nego do sada rešavali probleme.

"Srbiji je danas potrebno objedinjavanje svih nacionalnih potencijala, potrebna je solidarnost, potrebno je da poštujemo jedni druge i da se okupimo oko onog što nam je zajedničko i nesporno - oko prosperiteta Srbije, umesto što gubimo vreme i energiju na svađe i sukobe", ocenio je predsednik Srbije.

Statutom Vojvodine neće biti narušeno jedinstvo zemlje

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je da statutom Vojvodine ni na koji način neće biti narušeno jedinstvo Srbije.

"Vojvodina će statutom, koji će biti u skladu sa Ustavom Srbije, dobiti ono što joj Ustav garantuje i time ni na koji način neće biti narušeno jedinstvo zemlje", rekao je Tadić povodom Dana državnosti i Dana vojske, 15. februara.

"Decentralizacija je tradicija Srbije, a Vojvodina kao regija ima evropski, ali pre svega srpski karakter", naglasio je predsednik Srbije i dodao da je Vojvodina "sastavni deo Srbije i tako će uvek biti".

Tadić je zatražio da se ispolitizovana debata o statutu Vojvodine prevede u argumentovanu, demokratsku diskusiju, kako bi se otklonile sve sumnje, strepnje i strah.

"Na Dan državnosti obeležavamo i simbolički jedinstvo Srbije, njenu teritorijalnu celovitost i nedeljivost. Obeležavamo slobodarsku tradiciju srpskog naroda, ali i poštovanje svih građana Srbije: Srba, Mađara, Bošnjaka, Roma, Hrvata, Slovaka, Rumuna, Rusina, Bunjevaca, Goranaca, Albanaca, Vlaha, Crnogoraca, Makedonaca. Slavimo obnovu državnosti, ali i postojan rad na unapređenju ljudskih prava i sloboda, poštovanju vere, tradicije, kulture i identiteta,  ukazao je srpski predsednik.

Članstvo u EU strateški cilj

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je članstvo Srbije u Evropskoj uniji, kao strateški cilj zemlje, "jasno određen i potvrđen na svim izborima odlukom građana".

"Uprkos finansijskoj krizi u kojoj se svet nalazi i njenom uticaju na međunarodne odnose, mi ćemo taj svoj istorijski cilj ostvariti. Zbog sebe, zbog boljeg života naših građana, zbog naše dece", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da završi saradnju s Tribunalom u Hagu, jer je to trenutno jedini politički uslov za članstvo u EU, i ne sme posustati na tom putu, uprkos, kako je rekao, preprekama, skepticizmu i malodušnosti.

Dodao je da, osim članstva u EU, Srbija želi i najbolje moguće odnose sa Rusijom i SAD, a uprkos neslaganju oko pojedinih pitanja, cilj je i jačanje odnosa sa Crnom Gorom, Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom.

"Srbija čini sve da region bude stabilan i da dobri odnosi budu osnova uspešnog regionalnog prosperiteta. Bez Srbije i njenih potencijala nijedna regionalna inicijativa nema izgleda na uspeh, a sa Srbijom svaki ekonomski, politički i mirovni proces na zapadnom Balkanu ima budućnost", rekao je predsednik Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.