Izvor: Radio 021, 19.Okt.2019, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tabaković: Veća potrošnja na plate i penzije treba da ubrza privredni rast

Veća potrošnja na plate i penzije treba da ubrza privredni rast kroz veću tražnju, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, tokom godišnjeg zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Vašingtonu.

MMF savetuje oprez u fiskalnoj politici, a na pitanje koliko je Srbija oprezna, Tabaković je odgovorila: "Zar Srbija nije za ovih sedam, a posebno za ove četiri godine obezbedila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << partnerski odnos sa svim relevantnim institucijama, pre svega sa MMF kao jednom od najobjektivnijih institucija".

"Kad ističem partnerski odnos – to znači da smo mi oni koji najviše brinu sami o sebi, dopuštajući da ih drugi savetuju. Ali mi znamo koje su granice u kojima se mi krećemo", rekla je Tabaković.

Na konstataciju da se najavljuju plate i penzije kao nova obaveza za naredne godine, navela je da je NBS potpuno jasno rekla da se budući rast koji je MMF zadržao za Srbiju na 3,5 procenata, a za iduću godinu na 4 procenta, bazira na domaćoj tražnji i na stranim direktnim investicijama.

"I to se potpuno uklapa u ono što mi radimo u zadatom fiskalnom prostoru, jer ne radimo ništa što je zasnovano na jednokratnim izvorima prihoda, nego na stabilnim i održivim osnovama", izjavila je guvernerka.

Jedno od upozorenja koje se može čuti jeste da vreme niskih kamatnih stopa može da bude izazovno da zemlje nastave da se zadužuju, pa i da se prezaduže. Tabaković kaže da ne postoji opasnost za tako nešto kad je u pitanju naša zemlja, jer Srbija, kako kaže, ima održiv rast BDP.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

BiH domaćin narednog sastanka konstituence Svetske banke i MMF

Izvor: Blic, 19.Okt.2019

Bosna i Hercegovina biće domaćin narednog sastanka konstituence Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, koji će se održati u Sarajevu u junu 2020. godine, najavljeno je na redovnom sastanku Holandsko-belgijske konstituence Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.