Izvor: Radio 021, 26.Jan.2019, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TV premijera dokumentarca "Unuk" večeras

Dokumentarni film "Enkel", autora Aleksandra Reljića, u produkciji Radio-televizije Vojvodine, imaće svoju televizijsku premijeru u subotu, 26. januara u 20 časova, na RTV1.

Film "Enkel" (Unuk) temu holokausta obrađuje kroz prizmu odnosa preživele logorašice Aušvica Eve Mozes Kor i unuka komandanta tog logora, aktivnog borca protiv negiranja holokausta, Rajnera Hesa.

"Enkel" je premijerno prikazan na 65. Martovskom festivalu kratkog i dokumentarnog filma u Beogradu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zatim u Arena Sinepleksu u Novom Sadu, a u 2018. je imao i značajan festivalski život, gde je osvojio nekoliko nagrada.

Na Al Jazeera BalkansDoc Film Festivalu osvojio je Program Award, nominacijom za berlinski Festival evropskih javnih servisa "Prix Europa" za "Evropski dokumentarni film godine" našao se među 25 najboljih evropskih filmova 2018. godine, potom je osvojio nagradu za "Najbolji dokumentarni film na ex-YU prostoru" na First Frame Film Festivalu u Istočnom Sarajevu, a na Balkan New Film Festivalu, koji se održava u Stokholmu, dobio je specijalnu nagradu. Film je ove godine zatvorio Međunarodni festival o ljudskim pravima "Ubrzaj" u Crnoj Gori, koji je inače revijalnog karaktera.

"Teme Drugog svetskog rata su deo mog interesovanja još odklinačkih dana. Obožavao sam istoriju Drugog svetskog rata, a onda, nakon ratova na prostorima bivše Jugoslavije, to je postalo i deo profesionalne opsesije. Teme iz Drugog svetskog rata su usko bile povezane i sa onim što se dešavalo devedesetih godina na ovim prostorima. Tako da sam u celu ovu priču ušao radeći na specijalnoj dokumentarnoj emisiji „Aušvic - jugoslovensko sećanje", koju je Radio-televizija Vojvodine emitovala 27. januara 2015. godine, na sedamdesetu godišnjicu oslobođenja Aušvica. U tom periodu, prateći razne medije, naišao sam na priču o unuku komandanta Aušvica i preživeloj logorašici, koja ga je simbolično usvojila kao svog unuka", rekao je autor filma Aleksandar Reljić.

Više o filmu, ali i razgovor sa glavnim protagonistom, Rajnerom Hesom, možete da pročitate OVDE.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.