Svi parafiskalni nameti u Srbiji biće na jednom mestu

Izvor: Radio 021, 19.Mar.2018, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi parafiskalni nameti u Srbiji biće na jednom mestu

U okviru USAID Projekta podrške regulaciji parafiskalnih nameta, razvijen je registar neporeskih nameta u Srbiji koje plaćaju građani, preduzetnici i pravna lica.

Projekat se sprovodi do januara 2019. godine, uz podršku Američke agencije za medjunarodni razvoj (USAID) i ne obuhvata sudske takse koje nisu bile predmet uključivanja.

Registar po prvi put izlazi u susret brojnim zahtevima privrede i obveznika da se na jednom mestu sistematizuju sve naknade, takse, parafiskalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nameti, plaćanja, obavezne članarine, i sve druge forme koje se naplaćuju u Srbiji, saopštio je USAID.

Sistem neporeskih nameta u Srbiji ima ozbiljne nedostatke koji se ogledaju u tome da omogućava uvodjenje parafiskalnih nameta - de fakto poreza, ali pod drugim imenom i neporeskih nameta čija je visina bitno veća od javne usluge ili korišćenja javnog dobra koje se dobija zauzvrat. Pored toga, vrlo je netransparentan, stvara neizvesnost i troškove privredi i gradjanima jer visina neporeskih nameta nije utvrdjena zakonom i relativno lako se može menjati.

Sada, po prvi put u Srbiji, zahvaljujući podršci USAID-a, napravljen je jedinstveni registar svih neporeskih nameta koji će privedi i građanima omogućiti da se na jednostavan način informišu šta sve postoji od obaveza i na koji način se one izmiruju. Registar je dostupan na internet stranici projekta www.parafiskali.rs. Mogu mu pristupiti bez ograničenja svi zainteresovani.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.