Izvor: Luftika.rs, 01.Dec.2021, 14:28

Švedska dobila prvu transrodnu ministarku koja je u 25. godini promenila pol

Nova švedska ministarka za školstvo Lina Akselson Kilblom prva je transrodna osoba koja će u toj nordijskoj zemlji postati ministarka. Švedska se na ovakav korak odlučila godinu dana nakon što je Belgija imenovala prvu evropsku transrodnu potpredsednicu Vlade
Kilblom, (51) bivša direktorka škole i pravnica, imenovana je ministarkom u novoj socijaldemokratskoj vladi premijerke Magdalene Andreson, koja je službeno postala prva žena na čelu vlade u Švedskoj.
U knjizi “Hoćeš >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << li me sada voleti?” Kilblom je prepričala kako je u telu dečaka rasla kao devojčica i u 25. godini odlučila se na promenu pola.
Trans osobe su, kako kaže, “uvek postojale, postoje danas i i više se ne sramimo”.
– Mi smo nova normalnost – kazala je 2018. za javnu televiziju SVT, a prenosi Nedeljnik.
Kilblom je razvedena i majka je dvoje usvojene dece. U njenom ministarskoj nadležnosti biće osnovne i srednje škole, a ministarka obrazovanja Ana Ekstrom biće zadužena za visoko obrazovanje.
Vjeran je bio prvi srpski transvestit, krvnički ubijen, pokraden i pronađen nakon mesec dana

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.