Suđenje Kepiru: Zaštićeni svedok o ubistvu u Novosadskoj raciji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2011, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje Kepiru: Zaštićeni svedok o ubistvu u Novosadskoj raciji

BUDIMPEŠTA -

U nastavku suđenja bivšem žandarmerijskom kapetanu Šandoru Kepiru za zločine u Novom Sadu 1942. godine pred sudom u Budimpešti danas je saslušan svedok koji je ispričao da je njegovu baku ubila jedinica pod komandom Kepira.

"Imao sam 10 i po godina 1942. godine, bili smo u kući, moj ujak, majka, očuh i moja baka koja je bila bolesna", rekao je zaštićeni svedok, inače profesor istorije.

"Dva vojnika ili žandarma došla su rano posle podne, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << naoružana bajonetima i sve nas, osim bake, odvela prvo na obalu Dunava, a posle u kasarnu gde su nam se izvinila i nakon identifikacije pustila da idemo kući", ispričao je taj svedok.

Taj svedok je kazao da nije video Kepira ni u blizini kuće niti drugde, a da ga zna samo sa fotografija iz novina.

Kada su došli kući, članovi te porodice su, prema rečima svedoka, videli tragove "krvi, delove kostiju ... i mozga".

"Moj ujak je pola sata zapomagao: ubili su mi majku!", ispričao je taj svedok.

S obzirom na stanje optuženog Kepira (97), sudija je nakon saslušanja današnjeg svedoka, zakazao nastavak suđenja za 20. jun.

Kepiro se tereti da je od 21. do 23. januara 1942. godine učestvovao u Novosadskoj raciji u kojoj su okupacione snage ubile i pod led Dunava bacile najmanje 1.200, a prema najnovijim istraživanjima i više od 4.000 Novosađana.

Kepiro je peti na listi najtraženijih odbeglih nacista iz Drugog svetskog rata za kojima traga Centar "Simon Vizental" iz Jerusalima.

Zbog učešća u raciji bio je dva puta osuđivan na zatvorske kazne od 10, odnosno 14 godina, ali ih nikada nije izdržao jer je posle Drugog svetskog rata pobegao u Argentinu odakle se u Mađarsku vratio pre nekoliko godina.

Osumnjičen je i da je učestvovao u deportaciji novosadskih Jevreja u koncentracioni logor Aušvic 1944. godine.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je 2008. godine pokrenulo istragu protiv Kepira. Srpsko tužilaštvo u međuvremenu je ustupilo predmet mađarskom pravosuđu, jer je i tužilaštvo te države pokrenulo postupak protiv Kepira.

Advokati odbrane očekuju da bi presuda Kepiru mogla da bude izrečena početkom jula.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zaštićeni svedok o ubistvu u Novosadskoj raciji

Izvor: Blic, 16.Jun.2011

BUDIMPEŠTA - U nastavku suđenja bivšem žandarmerijskom kapetanu Šandoru Kepiru za zločine u Novom Sadu 1942. godine pred sudom u Budimpešti danas je saslušan svedok koji je ispričao da je njegovu baku ubila jedinica pod komandom Kepira...- Imao sam 10 i po godina 1942. godine, bili smo u kući,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.