Sve više maloletničkih trudnoća u Srbiji

Izvor: Radio 021, 22.Feb.2017, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više maloletničkih trudnoća u Srbiji

Srbija nema registar svih prekinutih trudnoća, ali znamo da smo u evropskom vrhu u pogledu neželjenih trudnoća, izjavila je danas ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

"Nemamo uvid u veličinu problema jer se prekidi trudnoće najviše obavljaju u privatnim ordinacijama, ali imamo uvid u maloletničke trudnoće i ti podaci pokazuju da problem raste", rekla je ona.

Đukić Dejanović je rekla da zabrinjava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << podatak da je veći broj umrlih od novorođenćadi, dodajući da Srbija ima pola miliona manje stanovnika danas nego 2000. godine.

Najveća depopulacija je na jugoistoku Srbije, a prosečna starost raste i sada je životni vek za žene 77 godina, a za muškarce 72 godine, rekla je ministarka.

Ona je rekla da saradnja njenog kabineta sa SKGO može da bude početak rešavanja problema depopulacije, jer se ne radi samo o merama za podsticaj nataliteta već i o obezbeđivanju boljeg kvaliteta života i zdravlja.

Govoreći o veštačkoj oplodnji ona je navela podatak da 10 odsto žena u Srbiji ima problem sa sterilitetom i dodala da je tokom 2016. godine izvršeno 4.616 oplodnji u specijalizovanim institucijama.

Autor: FoNet

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.