Svakog leta u Ameriku, a vikendom u Sombor

Izvor: Blic, 01.Apr.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svakog leta u Ameriku, a vikendom u Sombor

SOMBOR - U somborskoj Gimnaziji Ivana Fratrić je bila uspešna u mnogim predmetima, a osvajala je nagrade da takmičenjima iz raznih oblasti. Pomišljala je da studira elektrotehniku, pravo, biologiju, ali se odlučila za Medicinski fakultet u Novom Sadu. Kao mnogi studenti medicine, bojala se ulaska u operacionu salu, ali sve je proteklo u najboljem redu - nije pala u nesvest.

Danas Ivana smatra da je napravila pravi izbor. Na trećoj je godini medicine, sa prosečnom ocenom 9,80. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kao student sa visokim prosekom, dva puta je dobijala nagrade Medicinskog fakulteta. Do sada su joj najteži predmeti bili anatomija i patologija, ali su to zanimljive oblasti, pa ni tu nije imala teškoće. Najčešće dobija desetke, ali kada „omane" i dobije ocenu niže, ispit ne poništava zbog visokog proseka.

- Na prvoj godini imala sam samo jednu devetku, ali nisam htela da je poništim, jer mi je cilj bio da godinu očistim u junu. Želela sam da na miru provedem tri meseca i putujem - kaže Ivana.

Prošlog leta bila je kod rođaka u Americi, ali je boravak iskoristila da vidi

Lična karta

Student: Ivana Fratrić

Mesto: Sombor

Fakultet: Medicinski u Novom Sadu

Prosečna ocena: 9,80

Godina studija: treća

kako u visokorazvijenoj zemlji funkcioniše zdravstvena praksa. Posle posete američkim bolnicama odlučila je da u toj zemlji završi specjalizaciju, ali još ne zna iz koje oblasti medicine. Do tada treba još učiti i položiti poprilično ispita, odlaziti na predavanja i vežbe na matičnom fakultetu.

– Ne bez razloga, medicinski je svrstan u teže fakultete, ali kada se napravi dobra organizacije, ostane vremena i za druge stvari. Posle napornog dana najbolje se opuštam uz dobru fudbalsku utakmicu španskog prvenstva, ili Ligu šampiona. Volim da pročitam zanimljivu knjigu - priča Ivana.

Rekreira se igrajući tenis, koji trenira od malena. Osim toga, zimi skija, a leti jedri na moru.

- Mnoge stvari su me zanimale i nikada mi se nije desilo da to što me privlači ne savladam u potpunosti. U jednom trenutku sam poželela da naučim italijanski i u tome sam u potpunosti uspela. Posle položenog ispita dobila sam nagradno putovanje po Italiji - kaže Ivana koja je pre italijanskog savladala engleski i nemački jezik.

Ivana nije poslušala profesore u srednjoj školi koji su joj govorili da se usmeri na jednu oblast. Želela je da u svemu bude odlična i osvajala je nagrade na republičkim takmičenjima iz matematike, biologije, bila je učesnik Škole za mlade talente u Petnici iz hemije.

- Paralelno sa medicinom u Novom Sadu, upisala sam i Fakultet za međunarodne pravo. Međutim zbog programa Bolonje, koji zahteva stalno prisustvo na medicini, status na drugom fakultetu još miruje - kaže Ivana.

Iako je putovala na nekoliko kontinenata, najlepši joj je put vikednom u Sombor.

- Kući putujem svakog vikenda, makar to bilo na pola dana. Prija mi mir u Somboru, a te posete mi daju snagu za obaveze tokom radne nedelje. Svakako, snagu vraćaju i jela iz mamine kuhinje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.