Švajcarci pristali da ih država prisluškuje i nadzire

Izvor: Radio 021, 25.Sep.2016, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švajcarci pristali da ih država prisluškuje i nadzire

Građani Švajcarske su na referendumu dvotrećinskom većinom podržali zakon o prisluškivanju i nadzoru elektronske pošte koji je predložila Vlada.

Prema danas objavljenim konačnim rezultatima, novi zakon, koji obaveštajnim službama daje neuporedivo veća ovlašćenja nego što ih sada imaju, podržalo je 65,5 odsto onih koji su izašli na referendum.

Švajcarska je do sada bila jedna od retkih zemalja u kojima su prisluškivanje telefonskih razgovora i praćenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << elektronske pošte bili zabranjeni bez obzira na okolnosti.

Vlada je u referendumskoj kampanji uspela da ubedi građane da cilj novog zakona nije da se prikuplja neograničeno veliki broj podataka, kako to radi američka Nacionalna bezbednosna agencija, već da se obaveštajnim službama omogući da rade svoj posao.

Prisluškivanje razgovora i čitanje elektronske pošte biće moguće samo uz odobrenje Saveznog suda ili Ministarstva odbrane.

Autor: Hina

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.