Sutra Skupština akcionara NIS-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra Skupština akcionara NIS-a

BEOGRAD - U Novom Sadu sutra će biti održana osnivačka sednica nove Skupštine akcionara Naftne industrije Srbije (NIS) čiji je novi vlasnik ruski Gasrpomnjeft, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu energetike Srbije.

Kako su naveli u Ministarstvu, na sednici će biti izabrani novi članovi i predsednik Upravnog odbora NIS-a.

U Ministarstvu nisu mogli da navedu ko će predstavljati Srbiju u upravi NIS-a.

Prema ranijim navodima medija, u Upravnom odboru >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << NIS-a koji će imati 11 članova, šest će biti predstavnici novog vlasnika iz Rusije, a pet će predstavljati Srbiju.

Ministar energetike Srbije Petar Škundrić ranije je izjavio da bi savetnik predsednika Upravnog odbora Gasrpomnjefta Dmitrij Mališev trebalo da bude predsednik Upravnog odbora NIS-a.

NIS ima dve rafinerije u Srbiji i više od 500 benzinskih stanica.

Ruski Gasrpomnjeft platio je 2. februara ove godine 400 miliona evra Srbiji za 51 odsto akcija NIS-a na, a prema kupoprodajnom ugovoru obavezan je i da do 2012. godine investira 547 miliona evra u modernizaciju srpske naftne kompanije.

Mališev je 3. februara kazao da će prioritet Gasrpomnjefta biti rekonstrukcija i modernizacija tehnološkog kompleksa NIS-a, kako bi se u rafinerijama proizvodili naftni derivati evropskog kvaliteta.

Ugovor o prodaji NIS-a, su 24. decembra 2008. potpisali ministar energetike Srbije Petar Škundrić i generalni direktor Gaspromnjefta Aleksandar Đukov.

U slučaju da ruska strana ne ispuni investicione obaveze do 2012. godine ugovor se raskida, a kupac Gaspromnjeft vraća državi Srbiji svoj udeo u NIS-u, a Srbija zadržava novac od prodaje.

U Ugovoru o prodaji NIS-a navedeno je da se protiv NIS-a ne primenjuju nikakve kaznene mere u slučaju da pre završetka modernizacije dođe do zagađenja zbog zastarelosti opreme, ali kupac nije oslobođen odgovornosti u slučaju industrijskih havarija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.