Sudski veštaci: Jelica Radović preminula od sepse

Izvor: Blic, 23.Nov.2010, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudski veštaci: Jelica Radović preminula od sepse

Dvoje sudskih veštaka svedočili su danas u Prvom osnovnom sudu u Beogradu na suđenju lekarima i vlasnici klinike "Decedra" zbog smrti pacijentkinje Jelice Radović (19). Sudski veštak doktor Milan Simić rekao je da je Jelica Radović preminula od sepse posle operacije čukljeva na klinici "Decedra". Jelica Radović

"Komisija sudskih veštaka iz Novog Sada zaključila je da je uzrok smrti Radovićeve sepsa, na osnovu obdukcionog zapisnika, kliničke slike pacijentkinje i prisustva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bakterije koja izaziva sepsu u krvi", napomenuo je Simić, stručnjak za morfologiju.

Doktor Milan Simić i doktorka Radmila Kolak ostali su pri svojem ranijem mišljenju iznetom iznetom u veštačenju devetog novembra 2007. godine i dopunskog veštačenja održanog desetog avgusta 2008. godine.

"Lekari su, na osnovu simptoma, morali da posumnjaju na razvoj dramatičnog zdravstvenog stanja pacijentkinje i da preduzmu sve mere i primene terapiju kako bi se to stanje popravilo", izjavila je doktorka Kolak.

Ona je rekla da su svi lekari, koji su učestvovali u operaciju po pogoršanju zdravstvenog stanja pacijentkinje trebali da reaguju i utvrde uzrok pogoršanja, s obzirom na to da "Decedra" nije imala lekara zaduženog za praćenje postoperativnog zdravstvenog stanja.

Svedočenje još dvoje sudskih veštaka biće održano na sledećem pretresu koje je zakazano za 14. februar 2011. godine.

Jelica Radović je 5. septembra 2006. otišla na rutinsku operaciju čukljeva. Roditelji su primetili da joj nije dobro ubrzo posle operacije, ali su je lekari "Decedre” tek 8. septembra prebacili u Urgentni centar. Nažalost, devojka je umrla sledećeg dana.

Za smrt devojke optuženi su Slavko Tomić, glavni hirurg na operaciji, Miodrag Stojanović, anesteziolog, i Olivera Jeremić, dežurni anesteziolog.

Za nesavesno lečenje zaprećena je kazna od jedne do osam godina zatvora.

Optužena vlasnica klinike Svetlana Sremčević, inače filolog po struci, tereti se za nesavestan rad u službi, za šta je zaprećena kazna do tri godine zatvora.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jelica Radović je preminula od sepse

Izvor: S media, 23.Nov.2010

Jelica Radović preminula je od sepse posle operacije čukljeva na klinici "Decedra", rekao je danas na sudjenju u Prvom osnovnom sudu veštak Milan Simić, dok je prvooptuženi za nesavesno lečenje devojke hirurg-ortoped Slavko Tomić izjavio da su nalazi veštaka lažni...Komisija sudskih veštaka...

Nastavak na S media...

Jelica bi možda preživela da su lekari brže reagovali

Izvor: Glas javnosti, 24.Nov.2010, 07:12

BEOGRAD - Veštaci medicinske struke svedočili su na današnjem suđenju da je Jelica Radović (19) umrla od sepse posle rutinske operacije čukljeva na privatnoj klinici "Decedra", za koju su naveli da je bila neorganizovana i da je postojala mogućnost da preživi da su lekari na vreme reagovali na...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.