Izvor: Radio 021, 09.Sep.2020, 11:49

Suđenje u slučaju novosadske Metals banke pri kraju, odbrana tvrdi da je u pozadini "politička priča"

Završna reč u procesu optuženim bivšim članovima Upravnog i Izvršnog odbora novosadske Metals banke izneta je juče u nastavkku suđenja u Specijalnom sudu u Beogradu.

Sedmoro okrivljenih, uključujući i nekadašnjeg predsednika Izvršnog odbora bivše novosadske banke Ananija Pavićevića, već devet godina tvrde da nisu nezakonito odobravali kredite novosadskim firmama "NS Don 2006", "Pankomerc", "Kromprodukt" i "Metals komerc" u periodu od 2007. do 2008. godine, te je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << odbrana tražila oslobađajuću presudu.

Odbrana je navela da je u pozadini rušenja Metals banke "politička priča, čiji je cilj bio nasilna vlasnička transformacija te nekada uspešne banke". Kako se čulo u završnoj reči, osim pomenuta četiri preduzeća, nikad nijedno privredno društvo nije otišlo u stečaj zbog takvih poteza Metals banke, prenosi Dnevnik.

"Zašto je to učinjeno baš na taj način ne mogu da dokažem, ali meni liči da je na taj način pokušano da se preuzme vlasnništvo nad tim pravnim licima, da se preuzmu akcije banke koje su imali vlasnici, jer se potom brzo sprovodi dekapitalizacija banke. Menja se vlasnička struktura banke i pretvara se u Razvojnu banku Vojvodine s većinskim kapitalom Pokrajine Vojvodine, što se pokazalo neuspešnim projektom jer se njom rukovodilo i ponašalo kao da je društvena imovina, a ne privatna, kao što je bila u vreme rukovođenja Ananija Pavićevića", naveo je branilac, a preneo Dnevnik.

Težište završne reči odbrane je na stavovima da su optužbe nedokazane, te da su krediti bili adekvatno obezbeđeni.

Tužilaštvo je ranije u završnoj reči iznelo stav da je pružilo dovoljno dokaza za osuđujuću presudu.

Podsetimo, Metals banka je bila jedna od najuspešnijih ovdašnjih banaka u koju je Narodna banka Srbije 2008. godine uvela privremene mere, a kasnije je dokapitalizovana i transformisana u Razvojnu banku Vojvodine koja je ugašena pet godina kasnije.

Autor: Dnevnik

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.