Sud pustio bivšeg Škorpiona pre isteka kazne

Izvor: Radio 021, 26.Apr.2018, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud pustio bivšeg "Škorpiona" pre isteka kazne

Fond za humanitarno pravo (FHP) kritikovao je Viši sud u Beogradu zbog odluke da na slobodu pusti bivšeg pripadnika jedinice "Škorpion" Sašu Cvjetana.

On je pušten pre isteka zatvorske kazne, a FHP je ocenio da se na taj način kazna obesmišljava, a patnje žrtava nipodaštavaju.

Viši sud u Beogradu doneo je rešenje kojim je Cvjetana, osuđenog na 20 godina zatvora zbog ubistva 14 albanskih civila u Podujevu u martu 1999. godine, pustio na uslovni otpust nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << izdržane više od dve trećine kazne na koju je osuđen.

Dana 28. marta 1999. godine pripadnici jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije "Škorpioni", među kojima i Cvjetan, streljali su u dvorištu porodice Gaši u Podujevu 14 albanskih civila - sedmoro dece uzrasta od dve do 15 godina i sedam žena.

Za ovaj zločin je 2005. godine pred Okružnim sudom u Beogradu osuđen Saša Cvjetan, dok su 2010. godine osuđeni i drugi počinioci: Dragan Borojević, Miodrag Šolaja i Dragan Medić, a 2011. godine, nakon ponavljanja postupka, osuđen je i Željko Đukić.

Saša Cvjetan je u dva zatvora, u Sremskoj Mitrovici i u Beogradu, proveo ukupno 16 godina i četiri meseca. Na slobodu je pušten 22. marta ove godine, više od tri i po godine pre isteka kazne. Viši sud je u odluci naveo da je njegov zahtev uvažen jer je "proces resocijalizacije kod njega uspešno okončan", odnosno da je očekivano da će se na slobodi dobro vladati i da za vreme trajanja uslovnog otpusta neće izvršiti novo krivično delo.

Dok je boravio u zatvoru u Sremskoj Mitrovici Cvjetan je, kako se navodi u izveštaju iz te ustanove, od 2017. godine bio u poluotvorenom zatvorskom odeljenju, što je podrazumevalo korišćenje pogodnosti izlaska u grad jednom u dva meseca, vikend odsustvo svakog meseca u trajanju od tri dana, kao i odlazak na godišnji odmor.

FHP je upozorio da je Viši sud morao voditi računa o činjenici da teška krivična dela dovode do velikih patnji žrtava i do drugih teških posledica, pored ispunjenosti zakonskih uslova.

"Sud treba da uzme u obzir i druge okolnosti koje bi potvrdile opravdanost puštanja na uslovni otpust. Neke od okolnosti koje je sud trebalo da uzme u obzir su izražavanje iskrenog kajanja za izvršeno delo, saosećanje prema žrtvama i njihovim patnjama, kao i priznanje dela. Međutim, o ovim okolnostima u rešenju Višeg suda nije bilo pomena", naveo je FHP.

Ta organizacija je podsetila da Cvjetan tokom suđenja nije izrazio kajanje za učestvovanje u ubistvu 14 žena i dece, teško ranjavanje još petoro dece od koje je najmlađe imalo šest godina, već je negirao krivicu i tvrdio da celi slučaj ima "političku pozadinu".

"Puštanjem na uslovni otpust, kao i dodeljivanjem privilegija osuđenicima za ratne zločine tokom boravka u zatvoru, institucije Republike Srbije obesmišljavaju suđenja za ratne zločine i umanjuju težinu izrečenih kazni", upozorio je FHP.

Podsetili su da je nakon pogibije Slobodana Medića, 31. decembra 2013. godine u saobraćajnoj nesreći, javnost saznala da je on kao osuđenik na 20 godina zatvora zbog ubistva šestorice Bošnjaka počinjenog u leto 1995. godine u Trnovu kod Srebrenice, u vreme nesreće tokom novogodišnjih praznika boravio na privremenoj slobodi.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

FHP: Patnje žrtava se nipodaštavaju

Izvor: Danas, 27.Apr.2018, 12:45

Viši sud u Beogradu doneo je 8. marta rešenje kojim je Sašu Cvjetana, bivšeg pripadnika jedinice "Škorpioni", osuđenog na 20 godina zatvora zbog ubistva 14 albanskih civila u Podujevu u martu 1999. pustio na uslovni otpust nakon izdržane više od dve trećine kazne. Članak FHP: Patnje žrtava...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.