Izvor: Radio 021, 05.Sep.2019, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud odlučio: Petao Moris može da kukuriče u zoru

Francuski sud odobrio je nastavak jutarnjeg kukurikanja petlu Morisu čije je pevanje u zoru simbol ruralne tradicije, ali je nerviralo komšije koje su ga optužile da ih prerano budi, rekao je advokat vlasnice Žulijan Papino.

"Moris je pobedio tužioce i oni moraju isplatiti njegovoj vlasnici hiljadu evra odštete i kamata, kao i troškove pravnog postupka", rekao je Papino nakon što je sud objavio presudu.

"Ja sam bez teksta. To je pobeda za sve ljude koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << se nalaze u situaciji sličnoj mojoj. Nadam se da će im to biti pouka", veselo je rekla vlasnica petla Korin Feso. "Ovako će svi biti zaštićeni: i zvona i žabe. Zbog čega se ne bi doneo 'Morisov zakon' koji bi štitio sve ruralne zvukove", dodala je, aludirajući na žalbe koje se pojavljuju u poslednje vreme, jer pridošlicama u ruralni svet smetaju seoski zvukovi.

Papino je pojasnio da se po francuskom zakonu mora dokazati pričinjena šteta, a ona se u ovom slučaju nije mogla dokazati.

Ova afera počela je žalbom zbog komšijskog remećenja mira. Podneo ju je par penzionisanih poljoprivrednika kojima je smetalo Morisovo jutarnje kukurikanje u blizini njihovog letnjikovca na ostrvu Oleron na atlantskoj obali.

Za nekoliko meseci Morisova neizvesna sudbina postala je simbol borbe za očuvanje francuskog ruralnog života pa se pojavio članak u "Njujork tajmsu", majice s natpisom "Let me sing" (Pustite me da pevam), kao i peticija za spas petla koja je sakupila 140.000 potpisa.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.