Sud naredio Laponcu da ubije svojih 125 irvasa

Izvor: Radio 021, 22.Dec.2017, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud naredio Laponcu da ubije svojih 125 irvasa

Vrhovni sud u Norveškoj naredio je Laponcu Jovsetu Ante Sari da usmrti 125 irvasa u svom stadu i tako smanji njihov broj na 75, kako bi se osiguralo održivo upravljanje zemljištem.

Sud je doneo odluku da odbaci žalbu Sare, tvrdeći da je presuda na koju se norveški stočar žalio validna i da se uništavanje životinja mora sprovesti, kako bi se sačuvalo zemljište.

Stočar se žalio da će ga drastično smanjenje broja irvasa u njegovom stadu finansijski uništiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i da takva presuda predstavlja kršenja normi ljudskih prava. Norveški sud smatra da presuda ne krši Sarina prava, ali je Laponac ipak najavio žalbu Evropskom sudu za ljudska prava.

- Kako sam ja pročitao, u presudi se ne uzimaju u obzir prava laponskog naroda - izjavio je advokat Trond Pedersen Biti.

Stočareva sestra Maret Ane Sara je ranije ovog meseca privukla pažnju na ovaj slučaj, kada je ispred zgrade norveškog parlamenta u Oslu raširila zastavu koju je napravila od 400 lobanja irvasa, koje su na sebi imale rupe od metaka.

Autor: Srna

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.