Sud: Prekršena ljudska prava masovnog ubice Brejvika

Izvor: Radio 021, 20.Apr.2016, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud: Prekršena ljudska prava masovnog ubice Brejvika

Norveški sud presudio je danas u korist desničarskog ekstremiste Andersa Beringa Brejvika zaključujući da su mu prekršena ljudska prava u zatvoru gde služi kaznu za terorizam i masovno ubistvo.

Brejvik (37) je tužio norvešku vladu zbog "nehumanih uslova" u zatvoru i kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Okružni sud u Oslu je naveo da se zatvorskim uslovima krši član Evropske konvencije o ljudskim pravima kojima se zabranjuje nehuman i ponižavajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << tretman. Sud je medjutim odbacio Brejvikovu tvrdnju da je vlada takodje prekršila njegovo pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života.

"Sud je došao do zaključka de zatvorski sistem primenjuje nehumani tretman prema Brejviku", ocenio je okružni sud u Oslu smatrajuići da držanje Brejvika u izolaciji gotovo pet godina predstavlja kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima. Sutkinja Helen Andenaes Sekulic odbacila je Brejvikovu tvrdnju iz drugog dela uložene tužbe, koja se odnosi na njegovu komunikaciju sa spoljnim svetom.

Tridesetsedmogodišnji ekstremista, koji se otvoreno izjašnjava kao neonacista, tražio je da mu se ukinu ograničenja na poštu i posete da bi mogao da se dopisuje sa svojim pristalicama, što su vlasti odbacile iz bezbednosnih razloga.

Brejvik je ubio 77 ljudi, mahom tinejdžera, u napadima u Oslu i u letnjem kampu na ostrvu Utoja u julu 2011. godine. Osudjen je za terorizam i masovno ubistvo na maksimalnu kaznu od 21 godine zatvora, a kazna može biti produžena dokle god se bude smatrao pretnjom po društvo, što će verovatno biti do kraja njegovog života.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sud: Prekršena ljudska prava masovnog ubice Andersa Brejvika

Izvor: Radio 021, 20.Apr.2016

Norveški sud presudio je danas u korist desničarskog ekstremiste Andersa Beringa Brejvika zaključujući da su mu prekršena ljudska prava u zatvoru gde služi kaznu za terorizam i masovno ubistvo...Brejvik je tužio norvešku vladu zbog "nehumanih uslova" u zatvoru i kršenja Evropske konvencije o...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.