Stvorena najcrnja crna i samo jedan čovek ima pravo na nju

Izvor: Radio 021, 08.Mar.2016, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stvorena najcrnja crna i samo jedan čovek ima pravo na nju

Britansko-indijski skulptor Anish Kapoor izazvao je bes kod svojih kolega slikara i vajara stavivši zabranu na bilo čije korišćenje najcrnje crne, osim njega.

Zapravo, umetnik ima ekskluzivno pravo na korišćenje boje Vantablack, odnosno najcrnjeg stvorenog materijala. Vantablack je 2014. godine otkrio tim naučnika iz Surrey NanoSystems.

Ovaj materijal apsorbuje gotovo čitavu svetlost, tačnije 99.965% svetlosnog zračenja. Čak i kada se nanese preko sjajnih materijala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kao što je aluminijum, Vantablack stvara potpuno crn prikaz, pa ga mnogi porede s crnom rupom.

Problem u svetu umetnosti se javio zbog, kako ostali umetnici ističu, arogantnog i monopolističkog ponašanja Kapoora, koji je ubrzo nakon otkrića materijala počeo da ga primenjuje a zatim se i pravno postarao da on bude jedini koji će moći da koristi Vantablack.

Ovo je izazvalo bes kod ostalih umetnika, koji ističu da je ovo otkriće značajno za umetnost i da je velika nepravda učiniti Vantablack vlasništvom samo jednog čoveka, piše Archdaily.

Autor: gradnja.rs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.