Izvor: Radio 021, 01.Sep.2019, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stupila na snagu dodatna američka carina na kinesku robu

Stupio je danas na snagu najnoviji namet carina na uvezenu kinesku robu što bi moglo da podigne cene odeće, obuće, sportske opreme i drugih potrošačkih artikala za Amerikance.

Nova carina od 15 odsto odnosi se na uvoz kineske robe u vrednosti od oko 112 milijardi dolara.  Veće carine sada će se odnositi na više od dve trećine potrošačke robe uvezene u SAD iz Kine.

Američka vlada je u velikoj meri do sada nastojala da izbegne potrošačku robu u ranijim rundama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << podizanja carina. Sada kada će cene mnogih potrošačkih dobara verovatno porasti ovaj potez administracije predsednika Donalda Trampa preti glavnom pokretaču američke privrede - potrošnji građana.

Tramp koji vodi kampanju za drugi predsednički mandat, oglušio se o brojna upozorenja o potencijalnim negativnim posledicama ove mere na privredu i tržišta.

Pogođena je velika lepeza proizvoda, koji su do sada bili pošteđeni, posebno u prehrambenom sektoru (kečap, govedina, svinjske viršle, voće, povrće, mleko, sir, začini, sladoled, itd). Dodatne carine biće primenjene i na sportske artikle, kao što su palice za golf, daske za surfing, bicikli, zatim muzički instrumenti, sportska odeća, nameštaj, ili stolice za decu.

Nove carine dodaju se na dodatne carine već ranije uvedene za kineski uvoz u vrednosti od 250 milijardi dolara.

Do kraja godine ukupan kineski uvoz (u vrednosti od oko 540 milijardi dolara prema podacima iz 2018) biće podložan dodatnim carinama, sa poslednjim krugom povećanja nameta predviđenim za 15. decembar.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.