Izvor: Radio 021, 13.Avg.2020, 12:12

Studija pokazala: Biljojedi u većem riziku od istrebljenja od mesoždera

Biljojedi su suočeni s većim rizikom od istrebljenja u odnosu na mesoždere, bez obzira da li se radi o sisarima, pticama ili gmizavcima, rezultati su opsežne studije sprovedene na 24.500 životinjskih vrsta, živih i izumrlih.

Analiza objavljena u stručnom časopisu "Science Advances" ukazuje na to da su biljojedi pretrpeli višu stopu istrebljenja u poslednjih 50.000 godina, u poređenju sa ostalim delovima lanca ishrane, i da taj trend traje do danas.

Najugroženiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << su gmizavci biljojedi, poput kornjača, i veliki biljojedi, poput slonova.

"Toliko je puno podataka već objavljeno i ponekad ih je potrebno samo dobro organizivoti", rekla je Triša Etvud, ekolog na Univerzitetu Juta i glavna autorka studije.

Naučnici su najpre istražili obrasce izumiranja biljojeda, svaštojeda i mesoždera u moderno doba, i potom su istu analizu sproveli na vrstama iz kasnog pleistocena. Na kraju su proučili i na koji način veličina tela i pozicija u lancu ishrane utiču na status ugroženosti među 22.166 živih vrsta.

Autori zaključuju da je na takav trend verovatno uticalo nekoliko razloga, no čini se da određena delovanja čoveka na biljojede utiču više nego na ostale.

Takođe, ugrožena staništa i zagađenje imaju disproporcionalan učinak na male ptice biljojede.

Postoje i izuzeci, mesožderi koji žive u morskim staništima, čiji je rizik od istrebljenja veći, što znači da su suočeni s većim egzistencijalnim pritiskom od kopnenih mesoždera.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.