Izvor: Radio 021, 20.Mar.2019, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studentima primamljivi "Work and travel" programi, neki ilegalno ostanu u Americi

U potrazi za novim iskustvom, upoznavanjem drugačije kulture, ali i za novcem, studenti u Srbiji se odlučuju za Work and Travel program.

Širom Novog Sada postoji nekoliko agencija koje nude veliki broj lokacija studentima koji žele da se prijave na program, gde mogu da rade i putuju širom Sjedinjenih Američkih Država. Ovo je sve popularnija opcija za studente, koji u ovom programu vide dobru i jedinstvenu priliku za iskustvo i šansu da, za naše standarde, zarade veću količinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << novca.

Upravo zbog svega što nudi boravak u SAD, pojedinci odlučuju da ostanu da rade ilegalno, što kasnije predstavlja problem i njima, ali i budućim studentima koji imaju poteškoća da dobiju vizu, iz bojazni Ambasade da će se i oni odlučiti na taj korak.

Prema rečima predstavnice Work and Travel Education centra Tijane Lazarević, broj ljudi koji su ilegalno ostali u Sjedinjenim Američkim Državama, a prijavili su se preko njigove agencije je izrazito mali.

"U sezoni 2016/2017, odnosno dve godine unazad, prema našoj evidenciji od 200 ukupno prijavljenih studenata, šest studenata je ilegalno ostalo u Sjedinjenim Američkim Državama što, prema nekim statističkim podacima, prema našoj stvarnoj cifri nije veliki broj", rekla je Lazarević.

Novosađani sa kojima smo razgovarali se radije ne bi odlučili za ilegalan ostanak nakon isteka programa u SAD, zbog straha da budu uhvaćeni. Međutim, pojedini su istakli da u Srbiji ne vide budućnost i da bi radije rizikovali sa ostankom na crno.

Jedan od studenata koji je odlučio da rizikuje jeste Živko Ćurčija. Nakon određenog vremena koje je proveo "preko bare", on se ipak vratio zbog, kako je naveo, strepnje da će biti uhvaćen.

"Nisam otišao sa mišlju da ostanem tamo, ali kako sam sve više radio u Enkoridžu, shvatio sam da želim da se vratim. Radio sam tri meseca prijavljen i ostao sam još tri meseca da radim na crno, ali nedostajala mi je Srbija i porodica i hteo sam da se vratim da me ne bi uhvatili da radim na crno", kazao je Ćurčija.

Upravo zbog studenata koji na taj način žele da okušaju sreću, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji sve više pooštrava kriterijume za dobijanje vize, ne bi li uspela da prepozna i spreči potencijalne ilegalce.

Autor: Nemanja Janošev

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.