Izvor: Radio 021, 14.Apr.2021, 12:28

Studenti se pobunili: Ne može u Savet FPN-a Maja Gojković koja je promenila pet partija

Studenti Fakulteta političkih nauka u Beogradu zahtevaju od uprave te ustanove hitnu reakciju, povodom odluke Vlade Srbije da imenuje ministarku kulture i informisanja Maju Gojković i ministarku za evropske integracije Jadranku Joksimović za članice Saveta FPN.

Studenti su upravi do 16. aprila dali rok za odgovor i kažu da, ukoliko se to ne dogodi, planiraju radikalnije akcije.

Studenti smatraju da je taj potez Vlade pokušaj gušenja autonomije Fakulteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << političkih nauka.

"Svesni smo da fakultet nema pravne regulative kojima može da smeni ministarke, ali tražimo da reaguje i zaštiti autonomiju, jer ovo shvatamo kao pokušaj gušenja autonomije od strane SNS i Aleksandra Vučića. Pritisci na fakultet nisu samo od sada, dugo postoje, ali ovo je vrhunac i imenovanje vidimo kao urušavanje", rekao je za N1 student Aleksandar Aleksić.

Pored svojih funkcija u Vladi, ministarke Maja Gojković i Jadranka Joksimović imenovane su za članice Saveta Fakulteta političkih nauka iz redova osnivača, odnosno države. Iako Zakon o visokom obrazovanju predviđa mogućnost da Vlada imenuje članove saveta visokoškolske ustanove čiji je osnivač, u tom zakonu se nigde ne navodi da to mogu biti stranački funkcioneri ili ministri, već istaknute ličnosti "iz oblasti nauke, kulture, prosvete, umetnosti i privrede".

Student Vladimir Radišić kaže da bi Savet trebalo da bude objektivan i postupa kako studenti žele.

"To je prvi naš stav i mislimo da nije reagovao kako treba, Savet treba da nas predstavlja i da u njemu bude žena od integriteta, a ne neko kao Maja Gojković koja je promenila pet partija", rekao je Radišić.

Studenti u svom zahtevu navode i da smatraju da odabir Jadranke Joksimović u Savet predstavlja sukob interesa, jer je ministarka studentkinja doktorskih studija na FPN.

"Smatramo da smo na istim stranama s upravom, ne gledamo na njih kao na neprijatelja, znamo da su pod velikim pritiskom i pružamo im podršku da postupe u praksi onako kako nas uče u teoriji. Ako ne odgovore na naš zahtev do 16. aprila mi ćemo preduzeti radikalnije mere", rekao je Aleksić.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Joksimović za N1 o članstvu u Savetu FPN-a: Držaću se zakona i Statuta fakulteta

Izvor: N1 televizija, 14.Apr.2021

Novoizabrana članica Saveta FPN-a, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović u odgovoru na pitanja N1 o izboru u Savet kaže da će joj biti čast da kao neko kome je FPN matična obrazovna institucija služi u Savetu kako bi se poboljšali uslovi za obrazovni i naučni rad.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.