Studenti jedu jednom dnevno i to nezdravo

Izvor: Blic, 17.Okt.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti jedu jednom dnevno i to nezdravo

Studenti Novosadskog univerziteta se loše hrane pošto uglavnom jedu jednom dnevno i to često samo sendvič ili burek. Zdravstveni radnici zbog toga preporučuju studentima da se bolje organizuju i pronađu vreme za bar tri glavna dnevna obroka jer ovako samo ugrožavaju zdravlje.

Ukoliko bi se prošetali kroz Studenski grad u bilo koje doba dana bez problema bi primetili da desetine studenata nešto jede. Međutim, prema podacima Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata, većina >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << novosadskih akademaca se potpuno nezdravo hrani, a poražavajući su podaci i da mnogi studenti imaju zdravstvene probleme prouzrokovane upravo nezdravom i nepravilnom ishranom.

Doktorka Aleksandra Marinkov kaže da studenti ne razmišljaju koliko nepravilna ishrana šteti njihovom zdravlju.

- Najveći problem je što zbog obaveza studenti jedu jednom dnevno. Oko 40 odsto njih preskače doručak, a u pauzi pojedu grickalice ili slatkiše, popiju slatke sokove, koka-kolu i slično, pri čemu sve veći broj njih sve više konzumira energetska pića što posebno može da ošteti jetru. Takođe, studenti se loše hrane jer ne razmišljaju šta unose pa uzmu pljeskavicu ili pecivo umesto nekog povrća ili voća - navodi Marinkova.

Ona dodaje da bi studenti, kako bi bar malo poboljšali svoju ishranu, trebalo da usklade svoj tempo života - da malo ranije ustanu i gledaju da uvek doručkuju. Prema njenim rečima, studenti koji se hrani u menzi imaju dobre uslove za dobru ishranu jer su obroci po pravilima, ali da je tu problem što većina stigne na ručak i halapljivo jede samo meso, što nije dobro.

Kako bi studentima skrenuli pažnju na važnost zdrave ishrane,a sve u u sklopu obeležavanja meseca pravilne ishrane i Svetskog dana hrane u Studentskom gradu na Trgu Dositeja Obradovića je organizovana akcija „Šta si jeo danas, šta ćeš jesti sutra?". Manifestaciju je organizovao Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novog Sada u saradnji sa pojedinim fakultetima i drugim institucijama, a studentni su imali prilikom da se informišu o zdravom načinu ishrane.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.