Izvor: Radio 021, 15.Jan.2020, 08:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stručnjaci za ambalažu sa FTN-a predlažu da imamo tri vrste kesa u upotrebi

Novi pravilnik o korišćenju kesa trebalo bi da predvidi mogućnost upotrebe tri vrste kesa - polietilenske, kompostirajuće i kese sa aditivom za oksidativnu razgradnju i biorazgradnju, smatraju stručnjaci Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, u jedinoj akreditovanoj Laboratoriji za ambalažu i pakovanje.

Od 1. januara ove godine u Beogradu se primenjuje nova odluka koja se odnosi na korišćenje plastičnih kesa.

Međutim, zbog određenih nedoumica u vezi sa terminologijom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u važećem Pravilniku, gde stoji da su kese "oksorazgradibilne i biorazgradibilne", što je, kažu u Privrednoj komori Srbije, nemoguće, jer kese mogu da budu oksorazgradive ili biorazgradive, Grad Beograd je odlučio da inspekcija tokom nadzora korišćenja plastičnih kesa ima samo savetodavnu ulogu, a ne i da kažnjava i tako će biti do 30. juna.

Drugi razlog za ovakvu privremenu praksu je i taj što određene biorazgradive kese ne mogu da izađu na tržište, kažu u PKS.

To da li su plastične kese tregerice biorazgradive utvrđuje se na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu, u jedinoj akreditovanoj Laboratoriji za ambalažu i pakovanje. Rukovodilac ove Laboratorije, prof. dr Vera Lazić, u izjavi za Tanjug objašnjava kako izgleda proces ispitivanja i šta je suština ove provere i ukazuje da je u toku izrada novog pravilnika o tehničkim uslovima za plastične kese.

"Imajući u vidu važeće standarde, ekološke trendove, interese proizvođača kesa i posebno usaglašenost sa novim propisima EU, bilo bi dobro da novi pravilnik predvidi mogućnost upotrebe sve tri vrste kesa, polietilenske, kompostirajuće i kese sa aditivom za oksidativnu razgradnju i biorazgradnju", kaže Lazić.

U Laboratoriji na fakultetu trenutno ima oko 30 uzoraka kesa različitih proizvođača koji su dostavili uzorke na ispitivanje. To su kese od polietilena kojima je u proizvodnom procesu dodat aditiv za oksidacionu razgradnju i biorazgradnju.

"Proizveli su takve kese da bi na njoj označili da je ona biorazgradiva i imaju obavezu da jednom godišnje donesu na ispitivanje u našu laboratoriji", kaže Lazić.

Ona dalje objašnjava da najpre utvrđuju od kog materijala je kesa napravljena, zatim njena zatezna svojstva i drugo, nakon čega se pripremljeni uzorci postave u komoru za ubrzano veštačko starenje.

"To je suština metode gde se uzorak podvrgava nepovoljnim uslovima spoljne sredine, uslovima kao da jako sija sunce, da pada kiša, da je prisutan kiseonik, takve uslove imitira komora", objašnjava Lazić.

Po završenom ispitavanju, Laboratorija pravi izveštaj i daje izjavu usaglašenosti sa tehničkim propisom.

"To je Pravilnik o uslovima za okso i biorazgradnju kesa tregerica. To je ono što sada prolaze svi proizvođači kod nas, jer je zakon predvideo strožu kaznenu politiku", rekla je Lazić.

Dalje je, dodaje, uloga države i inspekcije da u svakom segmentu, u proizvodnji, na pijaci ili u prodavnicama, može uzeti uzorak i ponovo poslati na analizu, kako bi se ustanovilo da li je došlo do neke zloupotrebe.

"Kao što je 'običnim' građanima, tako je i naučnoj zajednici interes unapređenje životne sredine i svakako ćemo dati svoj doprinos odgovarajućim komisijama, Agenciji za zaštitu životne sredine, kako bismo što bolje uredili ovu oblast", rekla je Lazić.

Kako je 021 ranije pisao, i Novi Sad i Sremski Karlovci izbaciće plastične kese iz upotrebe, ali od 2021. godine.

Skupština Novog Sada je u oktobru 2019. donela odluku o zabrani korišćenja plastičnih kesa na području grada od 1. januara 2021. godine. U odluci se kaže da se "zabranjuje korišćenje plastičnih kesa za isporuke robe na mestu prodaje roba i usluga na teritoriji Grada, osim biorazgradivih plastičnih kesa u skladu sa pravilnikom".

Zabrana će se odnositi na sva maloprodajna i veleprodajna mesta, kao i pijačna mesta na području Novog Sada. Od zabrane su izuzeta ambalažna pakovanja proizvoda.

Poslove inspekcijskog nadzora će obavljati Gradska inspekcija za zaštitu životne sredine i pravna lica koja prekrše odredbe i nastave da koriste plastične kese će se kazniti sa 150.000 dinara, odgovorno lice u pravnom licu sa 25.000 dinara, preduzetnik sa 75.000 dinara, a fizičko lice sa 25.000 dinara.

Na ovaj način Novi Sad je ispoštovao preporuku Pokrajinske vlade da se do kraja 2020. godine zabrani korišćenje plastičnih kesa.

Kada su u pitanju Sremski Karlovci, i ova opština će, poput Novog Sada, zabraniti plastične kese od 2021.

Autor: Tanjug, 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.